Koliki je utjecaj koronavirusa na kinesku i svjetsku ekonomiju?

Koronavirus bi mogao koštati globalnu ekonomiju više od bilion dolara izgubljenog iznosa ako se pretvori u pandemiju, tvrde vodeći ekonomski prognozeri. Oxford Economics upozorio je da će širenje virusa u regije van Azije ove godine srušiti 1,3% globalnog rasta, što je ekvivalent gubitku od 1,1 bilion dolara.

Oxford Economics saopćio je da očekuje da će kineski rast BDP-a pasti sa 6% prošle godine na 5,4% 2020. kao posljedica širenja virusa. Ali ako nastavi da se širi u Aziji, svjetski BDP bi u 2020. mogao pasti za 400 milijardi dolara, ili 0,5%. Međutim, ukoliko se virus proširi izvan Azije i postane globalna pandemija, svjetski BDP bi mogao pasti za 1,1 bilion dolara ili 1,3% u odnosu na trenutnu projekciju. Pad od 1,1 biliona dolara bio bi isto što i gubitak cjelokupne godišnje proizvodnje Indonezije, 16. najveće ekonomije svijeta.

Od koronavirusa u Kini je zaraženo oko 80,000 osoba, a broj smrtnih slučajeva popeo se na 2,467, dok je u ostatku svijeta zabilježeno 25 smrtnih slučajeva, navodi SCMP.

Grafikoni koji slijede prate širenje virusa u Kini i njegov ekonomski utjecaj.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button