Laurence Kim Peek – Čovjek koji je znao napamet 12.000 knjiga

Laurence Kim Peek je genijalac iz našeg vremena, rođen je 11. novembra 1951. godine u Salt Lake Cityu u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svijetu je poznat kao “Rain Man” (Kišni čovjek), zbog istoimenog filma, koji je snimljen 1984. godine i kojemu je upravo on bio inspiracija.

Naime, ono po čemu je postao poznat širom svijeta je njegova sposobnost pamćenja. Na jednom od testiranja, dato mu je 8 stranica teksta, kojeg je pročitao za svega 53 sekunde, a zatim 98% tačno izdiktirao napamet.

Međutim, njegovo djetinjstvo nije bilo nimalo jednostavno, obzirom da je rođen sa raznim nervnim i moždanim poremećajima, pa je tako u dobi od 6 godina, predlagano da mu urade lobotomiju, tadašnja ustaljena metoda liječenja agresivnih ili osoba koje je nemoguće kontrolirati, međutim, nisu uradili. Kada je navršio 7 godina, upisali su ga i školu, ali je zbog nemogućnosti kontroliranja, stalnog vrpoljenja izbačen nakon nevjerovatnih 7 minuta. Nakon toga, roditelji su unajmljivali privatnog učitelja koji je dvaput sedmično dolazio kući i podučavao Laurencea i na taj način je stekao diplomu srednjeg obrazovanja.

Ostatak Laurencovog života obilježila su razna naučna istraživanja i interesovanje naučnika zbog njegovih izvanrednih sposobnosti. Kao 18-ogodišnjak radio je posao računovođe, za koji je inače bilo neophodno 160 osoba. No, obzirom da nije trebao nikakav digitron pri računanju, za takvo što mu je bilo potrebno svega nekoliko sati rada, ali, kasnijim uvođenjem kompjutera, dobio je otkaz.

Mogao je u djeliću sekunde odgovoriti koji dan u sedmici je bio neki datum iz historije, ili pak ako ga pita za bilo koji američki grad, precizno da vam kaže autoput koji vodi do njega, koja je poštanska adresa, kada je grad osnovan, cijeli historijat, pa čak i koje televizije u gradu egzistiraju. Kao iz rukava davao je odgovore na upite šta se desilo bilo kojeg značajnog datuma u historiji, osim što bi spomenuo određeni događaj, opširno bi ispričao čitav njegov historijat.

Bio je u stanju da istovremeno čita dvije stranice knjige, lijevim okom lijevu, a desnim desnu stranicu, što je do sada neviđen fenomen, a prema navodima magazina The Times, bez problema je mogao da se precizno sjeti sadržaja iz oko 12.000 knjiga. Za čitanje jedne stranice bilo mu je potrebno 8-10 sekundi. Većinu svog života proveo je u biblioteci u gradu Murray (Utah), u kojem je živio do smrti.

Laurence je umro 19. decembra 2009. godine od srčanog napada.

Piše: Resul S. Mehmedović

Back to top button