»LAŽOVI I UBICE« – RADONČIĆEVE laži protiv karaktera odbrane BiH

Radončićeva propaganda u korist agresorske teze da je u BiH bio građanski rat

Važan sadržaj Radončićevog propagandnog djelovanja je nastavak kampanje radi  kompromitacije institucija sigurnosnog i odbrambenog sistema u vrijeme dok je predsjednik Izetbegović obavljao funkciju predsjednika Predsjedništva BiH. U toj želji Radončić upotrebljava poznate teze iz propagande beogradskog režima – da je politički i državni sistem pod utjecajem Izetbegovića fundamentalistički i teroristički, što se čini s posljedicama u pravcu rehabilitacije beogradskog režima zbog agresije i genocida u BiH. Radončić, putem Dnevnog avaza, Izetbegoviću i njegovim bliskim saradnicima stavlja na teret slučajeve Pogorelice, Alžirske grupe, Ševa, misterioznih ubistava Nedžada Ugljena, Joze Leutara, Ramiza Delalića Čele, iz čega proizilaze poruke da su institucije pod kontrolom Izetbegovića imale teroristički karakter, da su kao takve ugrožavale Srbe i da su se Srbi u BiH morali braniti od takvih prijetnji koje su dolazile iz sredina pod kontrolom Izetbegovića. Tako se implicitno poručuje da je u BiH bio građanski rat. Prema tome, Radončićeva politika je korisna velikosrpskoj politici, odnosno pomaže toj politici da se kompromitiraju institucije i autoriteti odbrane BiH.

Podrivačke, subverzivne efekte takvog Radončićevog djelovanja treba procjenjivati u kontekstu izjave Čandić Mustafe da je Radončić bio saradnik Službebezbjednosti JNA (KOS): (…) želim da istaknem da je današnji vlasnik Avaza FAHRUDIN RADONČIČ bio saradnik (…) pod pseudonimom Šćepo. Sa njim je saradnju uspostavio kapetan prve klase Radujko Nikola, a ja sam mu bio pretpostavljeni starješina negdje 1984-1985. godine, dok je još bio pripadnik 1. detašmana u Skoplju. Fahrudin Radončić je bio dopisnik zagrebačkog tjednika Danas sa prostora Crne Gore i Kosova (…) Saradnik Ščepo je spadao u kategoriju VRHUNSKIH SARADNIKA. Ovo je isticano na svim analizama rada Kao pretpostavljenom Radujko Nikoli, meni je poznato da je on, po svom planu, jednom mjesečno putovao u Podgoricu, kako bi održao sastanak sa (ŠĆEPOM, a nisu bile rijetke situacije kada je po naređenju Aleksandra Vasiljevića i pukovnika Slobodana Rakočevića morao da ide na sastanak sa ŠČEPOM (…). (Dokaz – dokument ČETVRTI DIO u ovoj knjizi – Prilog broj 1., Vidjeti Prilog broj 2).

Lažov Radončić i Wikileaks

Ustvari, matrica po kojoj Radončić organizira propagandu u korist svog SBB-a je metod zamjene teza. Po svakom pitanju po kome je izložen, riziku kompromitacije, on, da bi odbacio sumnju od sebe, po tim istim, pitanjima napada druge, bilo da se radi o pitanjima kriminala ili o pitanjima veza sa političkim i sigurnosnim strukturama u Beogradu.

Mediji su prenosili da je Wikileaks o Radončiću objavio sadrža; depeša bivšeg američkog ambasadora u Sarajevu, Čarlsa Ingliša. To je kratak portret Radončića u organiziranom kriminalu i korupciji, a povezanog s najistaknutijim dilerima droge. Ironično je kada Radončić, koji godinama smišlja i plasira laži da bi kompromitirao bošnjačke autoritete, u svoji reagiranjima na ono što je Wikileaks objavio o njemu, drži lekcije kako je nužna provjera podataka koji se objavljuju, ukazujući tako da ne treba vjerovati medijima, osim, naravno njegovom Dnevnom avaza. Radončić traži da se provjere informacije, ako ih mediji žele objaviti u njemu, ali svakodnevno, bukvalno svakodnevno, taj isti Radončić, putem svog stranačkog Dnevnog avaza, koristeći neistinite i neprovjeren informacije, napada druge ljude koji mu po bilo kom osnovu smetaju, naročito konkurente na političkoj sceni u BiH, što su uglavnom kadrovi SDA.

Odlomak iz djela: Fikret Muslimović, Lažovi i ubice, str. 285-286.

Priredio: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button