Magazin Forbes: Imigranti su suosnivači u 55% američkih startup kompanija od milijardu dolara

Istraživanje je jasno: što je manje imigranata puštenih u Ameriku, to je manje startup kompanija u Americi.

Šta bi Amerika izgubila ako zabranimo ulazak svim izbjeglicama i imigrantima u Sjedinjene Države? Za početak, vjerovatno bismo izgubili više od pola startup kompanija od milijardu dolara.

Novo istraživanje National Foundation for American Policy pokazalo je da je kod 55%, ili 50 od 91, startup kompanija od milijardu dolara u državi, najmanje jedan od osnivača imigrant.  Istraživanje sam obavio anketiranjem i skupljanjem informacija o 91 američkoj startup kompaniji čija je vrijednost preko milijardu dolara (1. oktobra 2018. godine), a kojima se ne trguje na berzi, a prate ih Dow Jones VentureSource i The Wall Streat Journal.

O kojoj vrsti kompanija je riječ? Poznajete mnoge od njih. Ako putujete gradom, vjerovatno ste koristili Uber, čiji je suosnivač kanadski imigrant Garrett Camp. Ako jednog dana budete željeli putovati na Mars, možda ćete se okoristiti o raketu koju je napravio SpaceX – osnivač južnoafrički imigrant Elon Musk. Ako vam je potreban kredit ili neka druga finansijska usluga, onda možete da se obratite Avantu, čiji je suosnivač Al Goldstein koji je došao u Ameriku kao izbjeglica sa svojom porodicom. Goldstein je jedan od tri osnivača startup kompanija vrijednih milijardu dolara koji je u Ameriku došao kao izbjeglica.

Ove kompanije nisu samo vrijedne, već i zapošljavaju mnogo ljudi. Među privatnim kompanijama vrijednim milijardu dolara, one s osnivačima imigrantima stvorile su u prosjeku više od 1 200 radnih mjesta po kompaniji i to velika većina u Sjedinjenim Državama.

Ukupna vrijednost 50 kompanija osnovanih od strane imigranata je 248 milijardi dolara. Usporedbe radi, to je veća vrijednost nego sve kompanije nekih zemalja koje se nalaze na berzi, na primjer Argentina, Kolumbija, Irska.

Kao što možete pretpostaviti, mnoge od ovih kompanija se nalaze u Silicon Valley. Calfornia je sjedište 33 od 50 kompanija osnovanih od strane imigranata, a slijede je New York (8), Massachusetts (5), Illinois (2), Florida (1) i Washington (1).

Sposobnost Amerike da privuče strane studente podstiče poduzetništvo. Oko 22% (20 od 91) kompanija od milijardu dolara imaju osnivača koji je prvi put došao u Ameriku kao strani student.

Istraživanje je, također, pokazalo da je 6 kompanija od milijardu dolara osnovano od strane imigranata koji su prvi put došli u Ameriku kao djeca – Affirm, Avant, CrowdStrike, Discord, JetSmarter i Warby Parker. Sedma kompanija koju je osnovao imigrant koji je u Ameriku došao kao dijete, GreenSky, pojavila se nedavno i njena tržišna vrijednost je 2.9 milijardi dolara. Uspjeh ove djece imigranata pokazuje da je američki san živ i dobar.

“Podaci iz ovog istraživanja veoma su vrijedni s obzirom da u Americi ne postoji zakonska regulativa koja omogućava imigrantima da pokrenu biznis i da ostanu u zemlji nakon sto osnuju kompaniju,” zaključeno je na osnovu istraživanja. “Uspješni imigranti-poduzetnici u Americi  su gotovo uvijek izbjeglice ili imigranti koji su došli putem programa za izdavanje porodičnih viza i viza za zaposlenje.” Kongres nije odobrio zakon za izdavanje “startup viza”, iako mnogi članovi podržavaju tu ideju. 

Prema istraživanju, imigranti su vrijedni kao uposlenici, bez obzira na to da li su pokrenuli kompaniju ili ne. Istraživanje je pokazalo i da 75 od 91 kompanije, odnosno 82%, imaju najmanje jednog imigranta koji pomaže rast kompanije ili inovira na ključnoj poziciji u menadžmentu ili na poziciji za razvoj proizvoda. Direktor, glavni tehnološki službenik i potpredsjednik inžinjeringa su među najčešćim pozicijama koje obnašaju imigranti u startup kompanijama vrijednim milijardu dolara. 

Međutim, ne treba se pretvarati da je sve u redu. Trumpovi službenici ne favorizuju “visokokvalifikovane” imigrante.  Pored brojnih predloženih i donijetih administrativnih i regulatornih mjera, američka služba za državljanstvo i imigraciju otežavala je dobijanje saglasnosti za zapošljavanje ili zadržavanje visokokvalifikovanih stranih državljana, uključujući strane studente u oblasti nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike (STEM).  Trumpova administracija je, također, dramatično smanjila prijem izbjeglica i predložila uredbu o javnim nabavkama koja ima za cilj da otežava porodičnim i drugim imigrantima da ispune uslove za dobijanje zelene karte.

Uber je nedavno najavio planove za osnivanje velikog inžinjerskog istraživačkog i razvojnog sadržaja koji će stvoriti stotine radnih mjesta u Torontu, a ne u Sjedinjenim Državama. Taj potez se desio dok američka vlada nastavlja da otežava kompanijama da brzo angažuju talente iz drugih zemalja tako što usporava proces izdavanja viza za visokokvalifikovane radnike i revidiranjem H-1B viza,” rekla je Sara Ashlei O'Brien sa CNN-a.

Time magazin je nedavno stavio 4 kompanije vrijedne milijardu dolara pokrenute od strane imigranata na listu “genijalnih” kompanija koje “stvaraju budućnost”. Na Time-ovoj listi našli  su se: aplikacija za slanje poslovnih poruka – Slack, inovator vježbi – Peloton, raketni proizvođač – SpaceX i kompanija za uređenje radnog prostora – WeWork. Sve četiri kompanije imaju imigranta kao osnivača ili suosnivača. 

Prema Eving Marion Kauffman Fondacije, imigranti su gotovo duplo skloniji da postanu poduzetnici u odnosu na rođene Amerikance. Istraživanje je jasno: što je manje imigranata puštenih u Ameriku, to je manje startup kompanija u Americi, uključujući i najsavremenije kompanije koje transformišu industriju, zapošljavaju veliki broj Amerikanaca i čine Amerikance ponosnim.

Piše: Stuart Anderson (Magazin Forbes)

S engleskog prevela: Amra Šalaka Mehmedović

Povezani članci

Back to top button