Marama im spasila živote

1979. godine moj djed je napustio Siriju i započeo novi život u Americi. Plan je bio da prvo on ode i snađe se, a zatim da nena sa sedmero djece dođe za njim. Uz nenu i sedmero djece bila je i moja tetka Hala. Nakon što su stigli u Nju Jork, napravili su pauzu, jer su morali popuniti Green Card, fotografisati se za pasoš i tek tada nastaviti putovanje za Los Andželes sa kratkom pauzom u Čikagu. Putnici su se redom fotografisali, sve dok nisu došli do moje tetke, koja je nosila hidžab. Zamolili su je da skine maramu, kako bi je fotografirali, ali ona je odbijala. Obzirom da je bila velika gužva i žurba, moja nena joj je prišla i pokušala ju ubijediti da skine maramu, ali je i dalje odbijala. Došao je supervizor i nastavio da ju ubjeđuje, ali su nakon puna tri sata odustali i dopustili da se fotografiše sa maramom. Nakon što su je fotografisali, već je bilo kasno, avion je otišao…
 
Morali su tu noć prenoćiti u Nju Jorku, pa tek sutradan drugim letom krenuti za Los Andželes. Sve vrijeme putovanja za Los Andželes, nena je “držala lekciju” tetki zbog toga što nije htjela da skine maramu i što je prouzrokovala toliko problema. Kada su sutradan stigli u Kaliforniju, djed ih je na dočeku na aerodromu počeo grliti i govoriti: “Hvala Allahu, živi ste…”, onda im je saopćio da se jučerašnji avion koji je odletio za Los Andželes srušio, poginulo je 258 putnika i 13 članova posade.
 

25. maja 1979. godine Let 191 American Airlinesa srušio se u Ilinoisu. Poginuo je 271 putnik i dvoje ljudi, koji su se zadesili na mjestu pada aviona. Eto, tako je marama bila razlog što je moja porodica preživjela avionsku nesreću, napisala je Marwa Atik.

 

Ovo je fotografija njene tetke nastale na njujorškom aeordromu te davne 1979. godine
Ovo je fotografija njene tetke nastale na njujorškom aeordromu te davne 1979. godine

Uzvišeni je rekao: “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.” (Sura EI-Bekara, 216)

Priredio: Resul S. Mehmedović

Back to top button