Muhammed – Najpopularnije ime u Velikoj Britaniji

Prema podacima Britanskog nacionalnog ureda za statistiku, najpopularnije muško ime u 2014. godini, kako u Velikoj Britaniji tako i u Londonu, bilo je Muhammed.

Popularnost ovog imena raste iz godine u godinu i u drugim dijelovima Velike Britanije. Tako je sjevernoj pokrajini Yorkshire i Humber ime Muhammed dospjelo na četvrto mjesto po popularnosti, dok je u Zapadnom Midlandsu ovo ime na drugom mjestu.

Zanimljivo, većina britanskih medija objavila je podatak kako je najpopularnije muško ime u Velikoj Britaniji Oliver što je, pogledamo li objavljenu rang listu, točno. Međutim, zbrojimo li sve oblike imena Muhammed (Muhammad, Mohammed, Mohammad), vidjet ćemo kako ukupno 7240 novorođenčadi nosi ime poslanika Muhammeda, a.s., dok je službeno najpopularnije ime Oliver dobilo 6649-ero djece.

Ovaj podatak ne začuđuje uzme li se u obzir činjenica da je stopa nataliteta britanskih muslimana tri puta veća od stope nataliteta nemuslimana. Predviđanja su da će do 2050. godine broj kršćana u Velikoj Britaniji biti oko 45%, dok će muslimani činiti nešto malo više od 11% od ukupnog broja britanskog stanovništva.

Povezani članci

Back to top button