Muhammedu Salahu bit će dodijeljeno zemljište u svetom gradu Mekki

Liverpool zvijezda Muhammed (Mohamed) Salah bit će nagrađena za osvajanje nagrade PFA igrača sezone (najboljeg igrača Premier lige) zemljištem u svetom gradu Mekki. Naravno, primarni motiv ovog divnog gesta mekkanskih vlasti je izraz zahvale Liverpoolovom igraču za njegovu ambasadorsku ulogu u promoviranju islama.

Fahd Al-Rawky, potpredsjednik lokalne općine u Mekki, u ponedjeljak je obznanio plan o dodjeli zemljišta Muhamedu Salahu.

“Postoji nekoliko rješenja u vezi s davanjem ovog komada zemlje”, izjavio je Al-Rawky. “O samoj realizaciji ideje odlučivat će Muhammed Salah, kao i saudijski sistem. Ako saudijski sistem dopusti da zemljište bude dodijeljeno Salahu, dobit će zemljište u svetoj Mekki izvan mekkanskog harema. U drugom slučaju, u Mekki će biti izgrađena džamija koja će nositi njegovo ime”, prenosi saudijski Sabq.

Ovakav gest potpredsjednika općine u Mekki je nagrada za njegovu promociju islama, ne samo u Velikoj Britaniji, već i cijelome svijetu. Podsjećamo, Muhammed Salah proglašen je za najboljeg igrača Premier lige, što je treći put zaredom da jedan musliman dobije ovakvo priznanje u najjačoj ligi svijeta. Prošle godine nagradu PFA dobio je N'Golo Kante, francuski fudbaler porijeklom iz Malija, a godinu prije njega, Riyad Mahrez, reprezentativac Alžira.

Mjesec dana prije kraja sezone, Salah ima 47 utakmica uz 43 gola i 13 asistencija i u slučaju osvajanja Lige prvaka, ozbiljno konkuriše za osvajanje Zlatne lopte.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button