Mula Mustafa Bašeskija (1762): Kuga je u Sarajevu odnijela 15.000 duša

Godina 1176 (23. VII 1762- 11. VII 1763)

— 20. temuza ove godine pojavila se kuga i u Sarajevu, i to najprije na Vratniku, gdje je okužen došao iz unutrašnjosti Čabrić s Vratnika, koji je odmah i umro. Zatim je umro i njegov brat hadži Sulejman Čabrić, kazandžija.

— Iza toga kuga se pojavila na Hridu, Čekaluši, Banjskom Brijegu. Zapravo, poslije pojave kuge na Vratniku ona se najprije raširila u Sunbul-mahali, Pasjoj mahali, zatim u Koševu. Berkuši i Souk-Bunaru. Dakle, kuga je u početku harala po periferiji grada među siromašnim svijetom. Zbog toga su ugledni građani smatrali i zaključivali da njih kuga neće zahvatiti. Ova bolest je pustošila pune tri godine i u samom građu Sarajevu pomorila oko 15.000 duša. Kronogram o prestanku haranja kuge je ovaj: “Bože, koji si riznica svih dobrota, sačuvaj nas svega čega se plašimo”.

— Bostandžije (vrtlari) su dva puta ove godine zasijavali svoje bostane i bili izgubili svaku nadu u rodnu godinu. smatrajući da nikako neće biti lubenica. dinja i krastavaca. Ali ako je nešto odredeno, propadaju svi planovi, pa je tako ove godine bostan rodio preko svakog očekivanja.

1. muharema 1176 (23. VII 1762) godine umro je od kuge Čabrić (Kabrikogli), koji je okužen došao u Sarajevo. Tako je od kuge on prvi umro u Sarajevu na Vratniku. Nakon njegova slučaja do 20 dana umro je i njegov brat hadži Sulejman Čabrić, također od kuge. Neka se zna!

Odlomak iz djela: Mula Mustafa Bašeskija, Ljetopis, str. 55.

Priredio: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button