Muslimani na Zapadu uživaju veća prava nego u “islamskim zemljama”

Više uleme truhne u zatvorima zemalja s „islamskim“ prefiksom nego u Izraelu i cijelome Zapadu.

Na Zapadu se različito mišljenje, kritika vlasti, drugačiji stavovi i ideje ne plaćaju glavom i zatvorom. Među muslimanima, itekako. Na tom mrskom Zapadu muslimani uživaju blagodati i prava koja nemaju ni u pola u zemljama iz kojih dolaze. Muslimanska djeca ušuškana mirno spavaju, dok u Somaliji ne znaju hoće li se iz škole živa vratiti ili da li će oca kod kuće dočekati jer bi ga Kralj mogao na robiju poslati,zato što mu se ne dopada šta i kako babo misli.

Malo objektivnosti i širine ne bi našim muslimanima škodilo kad posmatraju Zapad. Jer, Zapad jeste LGBT, ali i muslimanska porodica s doplatkom za djecu; jeste ateizam, ali i džamija; jeste provokacija, ali i odriješene ruke da pozivaš islamu; jeste i neka nepravda, ali i sloboda da se muslimani bore protiv nepravde, itd. Kakva Pakistancima fajda što im ezani s minareta pet puta dnevno uče, a ne znaju hoće li se iz džamije živi vratiti ili će ih dočekati autobomba. U Švicarskoj nema ni ezana ni minareta, ali ima i islama i života. Kakva Egipćanima ili Saudijcima fajda što pale zastavu Francuske i histerično urlaju protiv Charlie Hebdoa i karikatura, kad ih njihova vlast zbog nepoželjnog tvita i bez ikakvog suđenja sutra može na robiju poslati. Gdje je islam u svemu tome? Pa nema ga. Jer, islam nije zulum već pravda; nije zatvor već sloboda, nije tlačenje već davanje dostojanstva Čovjeku. Islam, islamski, musliman, šerijat, Kur'an, Sunnet, Allah, Poslanik, s.a.v.s, Kaba, Džennet, šehid, itd, danas su slikovite i jake, ali u svojoj suštini isprazne riječi u službi grabljenja klero-političke moći od Senegala do Indonezije.

Da se razumijemo, nije Zapad raj ni utopija u kojoj vuk i ovca leže jedno pored drugog, ali je Zapad najbolja verzija realnosti koju čovječanstvo danas ima. I Bogu hvala na Zapadu i nebrojenim blagodatima koje su došle sa Zapada. Za kraj, muslimani neka sami sebe zapitaju, šta su to oni dali svijetu u kojem danas živimo i zbog čega i po čemu su to muslimani danas bitni čovječanstvu? Da muslimana sutra nestane, na kakvom gubitku bi čovječanstvo bilo?

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button