Muslimanski ljekari u Ohaju otvorili besplatnu kliniku za beskućnike i ugrožene osobe

Toledo (Ohajo, SAD) – U pokušaju da pomognu ugroženim i neosiguranim Amerikancima, grupa muslimanskih ljekara u Toledu, u saveznoj državi Ohajo, otvorila je novu kliniku za pružanje besplatne medicinske usluge za ljude svih vjera, izvijestile su dnevne novine Toledo Blade.

“Imali smo sastanak i u osnovi, rekli smo: ‘Moramo tražiti mogućnosti da se odužimo našoj zajednici, našim susjedima’, i tako se javila ideja o pokretanju besplatne klinike’, rekao je dr. Sulaiman Abavi, ljekar hitne pomoći u Zdravstvenom centru okruga Fulton.

U nedostatku fizičke lokacije, ljekari su se prvo djelovali u prihvatilištima za beskućnike, a zatim su napravili polu-redovitu klinike u Toledo Masjid al-Islamu, džamiji u Sjevernom Toledu.

Nakon toga, muslimanski endokrinolog, dr. Mahmood Moosa ponudio je prostor u svojoj ordinaciji gdje su otvorili kliniku Halim.

Podaci o zdravstvenoj procjeni okruga Lucas pokazuju da je 6% stanovnika okruga neosigurano, što predstavlja oko 25.000 ljudi.

“Znamo koliko je za nas važno zdravlje”, rekla je Sabine Sidiki, studentica druge godine medicine. “Ako imate prehladu ili visok krvni pritisak ili dijabetes, morate se brinuti o sebi da biste išli na posao i brinuli se o svojoj porodici (…) Ako nemate svoje zdravlje, nemate ništa.”

Ime klinike inspirisano je konceptom strpljenja, a među zacrtanim ciljevima je “pružanje efikasne, kvalitetne brige pacijentima, oslanjajući se na karakter i velikodušnost Poslanika Muhammeda, a.s., kao uzora.”

Dr. Abavi se nada da će klinika dati pravu sliku muslimana kao i islama. “Mi smo dio ove zajednice kao i svi drugi”, rekao je on. “Brinemo o našoj zajednici i brinemo se za naše komšije. Ne znam bolji način za pokazati i odužiti se zajednici od toga da se, iskoriste naše vještine, sposobnosti i obrazovanje?”

FOTO: Ljekari u novoosnovanoj klinici u Toledu (Ohajo, SAD)

Ovo nije prvi put da muslimanski doktori pružaju besplatnu medicinsku pomoć za siromašne Amerikance.

U aprilu 2018. godine, muslimani u sjeveroistočnoj Filadelfiji otvorili su besplatnu kliniku za pružanje zdravstvenih usluga ugroženim i siromašnim.

U Južnoj Karolini, klinika Shifa godinama pruža prijeko potrebnu medicinsku pomoć ugroženim.

Januara 2012. grupa muslimanskih ljekara volontirala je da se otvori zdravstvena klinika Rahma kako bi pružila besplatne medicinske usluge siromašnim stanovnicima grada Sirakuze u Njujorku.

Ranije u 2011. godini, Udruženje ljekara pakistanskog porijekla iz Sjeverne Amerike osnovalo je besplatnu kliniku za pružanje stomatoloških, oftalmoloških, pedijatrijskih i raznih drugih usluga nedjeljom u džamiji Bilal na kampusu Univerziteta St. Louis. A zahvaljujući partnerstvu Medicinskih volontera i Islamske fondacije Greater St. Louisa, u oktobru je otvorena još jedna klinika za ugrožene, prenosi AboutIslam.net.

Dialogos.ba

Povezani članci

Back to top button