Mustafa Kemal sa pokrivenom suprugom, prije uvođenja zabrane hidžaba u Turskoj

Mustafa Kemal Ataturk je sin Ali Riza Efendija i Zubejde Hanim. Ali Riza je rođen u Solunu, nakon Istanbula, najvažnijem gradu u evropskom dijelu Osmanskog carstva. Neki historičari tvrde da je bio albanskog, a neki slavenskog porijekla, dok jedan dio tvrdi da su turskog, čiji su preci doselili u Solun iz Anadolije.

Pravo ime Mustafe Kemala Ataturka je Mustafa Ali Rizaoglu, a ime Kemal je dobio od svog nastavnika matematike i kapetana u vojsci, koji ga je zbog njegovih akademskih sposobnosti nazvao Kemal, što u prijevodu znači: potpunost, zrelost, savršenost. Ataturk je nadimak koji tek kasnije dobio i u prijevodu znači otac Turaka.

Rođen je 1881. godine u Solunu gdje je završio Vojnu školu i služio kao vojnik u tadašnjoj osmanskoj vojsci gdje je vremenom napredovao na hijerarhijskoj ljestvicim, a nakon dešavanja i presudnih bitaka u Prvom svjetskom ratu, u kojima je, istina, odigrao značajnu ulogu, 1921. godine dobio je najvišu vojnu titulu Gazi, koja je ekvivalent tituli Maršala.

No, nije mi namjera baviti se likom i djelom Mustafe Kemala, nego spomenuti nekoliko zabrana, koje je uveo dolaskom na vlast. Kao i jednu zanimljivu, ali malo poznatu činjenicu da je, supruga Mustafe Kemala bila pokrivena.

Po dolasku na vlast Mustafa Kemal je izazvao do tada najveći antiislamski talas društvenih promjena i zabrana od samog osnivanja prvotnog Osmanskog sultanata 1299. godine. Nakon što je ukinuo osmanski sultanat, 1924. godine definitivno je ukinuo i hlafet, čime je zanavijek raskrstio sa islamskom prošlošću Turaka. Smatrao je da razvoj i napredak društva koči veza turskog naroda sa islamom i arapskom kulturom, što i spominje u svojim bilješkama, pa je zbog toga:

  1. Zabranio hidžab u javnim institucijama, koji su zamijenili panamski šeširi. Ženama je zabranjen ulazak sa maramom u bilo koju javnu instituciju.
  2. Zabranio je arapsko pismo i uveo latinicu, pa je veliki broj Turaka preko noći (o)ostao nepismen.
  3. Dotadašnji neradni dan – petak, izbačen je kao dan “weekenda”, a umjesto njega ubačeni su subota i nedjelja, i to je naravno bilo po uzoru na Evropu.
  4. Nakon višestoljetne upotrebe, izbačen je hidžretski, a uveden gregorijanski kalendar.
  5. A kao vrhunac represija na turske muslimane bila je 1932. godina, kada je zabranjeno učenje ezana na arapskom, pa se ezan učio na turskom jeziku.

Šta je izazvalo ovakvo antiislamsko raspoloženje kod Mustafe Kemala zamršeno je i veoma kompleksno pitanje, koje zahtijeva ozbiljnu historijsku analizu, no, gotovo nestvarno izgleda činjenica da je osobno do jučer tradicionalno pokrivenu suprugu razodjenuo i obukao po uzoru na zapadnjačku ženu. Kako je izgleda pokrivena Latife Uşşaki, možete vidjeti na narednim fotografijama. U braku sa Mustafom Kemalom bila je u periodu između 1923-1925. godine, nakon braka sa Mustafom nije se više udavala, a umrla je 1975. godine.

1923. godine u turskom gradu Adani
1923. godine u turskom gradu Adani
Mustafa Kemal u posjeti vojsci sa suprugom Latife.
Mustafa Kemal u posjeti vojsci sa suprugom Latife.
Mustafa Kemal i Latife Uşşaki.
Mustafa Kemal i Latife Uşşaki.
Latife Uşşaki prije nego je maramu zamijenila panamskim šeširom.
Latife Uşşaki prije nego je maramu zamijenila panamskim šeširom.
Mustafa Kemal sa suprugom Latife na jednoj od kulturnih manifestacija, prije zabrane hidžaba.
Mustafa Kemal sa suprugom Latife na jednoj od kulturnih manifestacija, prije zabrane hidžaba.

Piše: Resul S. Mehmedović

Back to top button