Na današnji dan rođen je jedan od najvećih bh. pjesnika Mak Dizdar

Na današnji dan 1917. godine rođen je Mehmedalija Mak Dizdar, jedan od najvećih pjesnika koje je Bosna i Hercegovina imala. Rođen je u malom hercegovačkom gradu Stocu, a školovao se u Sarajevu gdje je i živio do svoje smrti, 14. jula 1971. godine. Prvu zbirku objavio je sa 19 godina. Bila je to “Vidovopoljska noć”. Mak se i prije punoljetstva bavio novinarstvom, a pripadao je naprednom socijalnom pokretu. 

Početkom Drugog svjetskog rata njemačko-ustaška okupatorska vlast uskraćuje mu mogućnost javnog djelovanja, a on se priključuje ilegalnom oslobodilačkom pokretu. Pred sami kraj rata, njegovi majka, brat i sestra su ubijeni, a on se nikada nije oporavio od ovog zločina, noseći stradanje svoje porodice kao vlastiti grijeh. 

Nakon rata se vratio novinarstvu i osnovao izdavačku kuću. Međutim, tadašnja vlast je onemogućavala rad njegove firme, pa je on s porodicom živio na rubu siromaštva. Govorio je o Bosni, Bošnjacima i bosanskom jeziku svojim cjelokupnim djelom, i glasno govorio i dokazivao da je Bosna svoja, zemlja sa svojim – bosanskim jezikom, svojom kulturom, i to u trenutku kada se o tome nije smjelo ni šaptati, što je mnogima smetalo, pa su se pobrinuli da ga uklone.

Upravo on, napisao je jednu od najljepših pjesama koju je posvetio svojoj domovini.

„Zapis o zemlji“

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:

A kto je ta šta je ta da prostiš

Gdje li je ta

Odakle je

Kuda je

Ta

Bosna

Rekti.

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:

Bosna da prostiš jedna zemlja imade

I posna

I bosa da prostiš

I hladna i gladna

I k tomu još

Da prostiš

Prkosna

Od

Sna.


Povezani članci

Back to top button