Najapsurdnije zabrane na Kubi koje turisti niti ne primijete

Zakoni kojima se nešto zabranjuje na Kubi su brojni, no većina zabrana se odnosi samo na Kubance, dok su gosti i turisti iz toga izuzeti. Ako uskoro planirate posjetiti Kubu, nije loše znati što je zabranjeno i iako se to na vas ne odnosi, da znate zašto vam se lokalci ne mogu pridružiti.

Daily Beast donosi listu od 12 najbizarnijih zabrana.

Nemaju pristup internetu iz svojih domova niti sa svojih mobitela

ETECSA je državna telekomunikacijska kompanija koja drži monopol i prema njihovim pravilima, kućni internet nije usluga koja se pruža Kubancima. Na internet imaju isključivo pravo državne i strane kompanije, te stranci koji borave na Kubi.

Ne mogu putovati turističkim brodovima

Iako ne postoji konkretan zakon koji Kubancima brani plovidbu na turističkim brodovima, lokalne vlasti to prakticiraju već godinama. Prema Cubaturu, njihovoj državnoj turističkoj agenciji, “Kubancima se, bez obzira gdje žive, ne može prodati aranžman koji uključuje brod ili jahtu. To je namijenjeno ekskluzivno za strane turiste.”

Nema kabelske televizije

Socijalistička kompanija Telecable je jedina koja pruža usluge kabelske televizije. Ta je usluga dostupna isključivo turističkoj infrastrukturi, uglavnom hotelima, diplomaciji, stranim kompanijama i strancima koji borave na Kubi. Kubanci, iz nikakvog drugog razloga osim toga što su Kubanci na to nemaju pravo.

Ne smiju živjeti u Havani bez dozvole

Na Kubi postoji poseban zakon o migraciji u Havanu i prema njemu stanovnici iz ostalih gradova i provincija ne mogu doći živjeti u Havanu ukoliko nemaju dozvolu koje im izdaje ministarstvo unutarnjih poslova.

Nema javnih prosvjeda

Kubanski ustav iz 1976. daje pravo na prosvjede ali unutar određenih točaka kaznenog zakona u kojem je posebno istaknuta jedna točka koja kaže da “onaj tko sudjeluje u prosvjedima a da pri tom ne poštuje ustav koji mu to dozvoljava krši zakon i remeti javni red i mir”. Od tada je prošlo 39 godina i još uvijek nije donesen zakon kojim bi se ova točka regulirala.

Zabranjene su političke stranke, osim Komunističke partije

Iako kubanski ustav svima daje pravo da se natječu na izborima, taj isti ustav u točki 62. kaže: “Nijedno pravo građana koje im je dano Ustavom ne može im biti uskraćeno niti će kubanskom narodu biti odbijena njihova želja da Kuba počiva na socijalizmu i komunizmu. Svako suprostavljanje tomu bit će kažnjeno”. Drugim riječima, kubanski narod je odabrao komunizam i socijalizam, a sve ostalo je neprihvatljivo.

Zabranjeno investiranje u srednje i velike kompanije

Zakon o investiranju na Kubi spominje samo investiranje stranaca na Kubi i nigdje se ne spominju Kubanci niti njihovo pravo na investiranje. Jedina mogućnost da Kubanci investiraju u svojoj zemlji je samozapošljavanje, ali čak i u tom slučaju moraju raditi nešto što je odobrila država, kao što je ulaganje u restoran, frizerski salon, prodaju hrane na ulici, salon za masažu i slično.

Zabranjen uvoz bežičnih mikrofona, walkie-talkieja i uređaja za satelitsku komunikaciju bez dozvole

Prema zakonu iz 2006. za uvoz ovih uređaja, Kubanci trebaju dozvolu, te posebnu dozvolu kako bi ih mogli instalirati i koristiti. Stranac ne može prespavati kod Kubanca bez dozvole Ukoliko vlasti uhvate nekog stranca da u domu nekog Kubanca spava bez dozvole, vlasnik kuće bit će kažnjen. Slobodna prodaja škampi i jastoga nije dozvoljena Samo državne i strane kompanije ove delicije mogu prodavati na Kubi. Kubanci ne smiju voziti strance u svom autu Kubanska policija ima pravo zaplijeniti Kubancu auto ukoliko u njemu vozi stranca, a pri tom nema dozvolu za obavljanje taxi posla. Ne postoji zakon koji brani Kubancima da voze strance u svom autu, ali policajci to mogu tumačiti kao pokušaj “nezakonitog bogaćenja”.

Nije dozvoljen uvoz više od 25 umjetnih noktiju

Kubanski carinski zakon pun je apsurdnih primjera što se smije, a što ne smije uvoziti, te iscrpljujućih detalja o svakoj zabrani. Neki od njih su urnebesni, a naročito oni koji se odnose na stvari koje na Kubi nisu dostupne. Tako primjerice zakon strogo ograničava uvoz umjetnih noktiju i ne smije se uvesti više od 24 komada.

Izvor: www.express.hr

Povezani članci

Back to top button