NASA imenovala asteroid po mladoj saudijskoj naučnici kao priznanje za znanstvena istraživanja

Prije nekoliko dana NASA je imenovala asteroid po mladoj saudijskoj naučnici kao priznanje za njen trud u botaničkom istraživanju. Asteroid se zove Al-Sheikh 33535 i nazvan je po Fatimi bint Abdel Moneim Al-Sheik, u čast njenim istraživanjima pod naslovom “Utvrđivanje učinka novog Carl 2 strigolaktonskog analoga na germinaciji sjemena parazitskih korova”.

Fatima je prošle godine bila druga na prestižnom međunarodnom unanstvenom takmičenju za mlade – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) i nakon nagrade od 1.500 dolara uslijedilo je priznanje od NASA-e.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) okuplja oko 1.800 srednjoškolaca kako bi se takmičili na najprestižnijem znanstvenom takmičenju za mlade (srednjoškolce).

Al-Šeik je bila pozvana u ISEF nakon što je osvojila Nacionalnu olimpijadu za znanstvenu kreativnost, godišnji događaj koji održava kralj Abdulaziz i njegova Fondacija za nadarenost i kreativnost zajedno s Ministarstvom prosvjete u Saudijskoj Arabiji.  

Dakle, možete li nekako pogoditi koliko ima godina? Ako pogodite da je ispod 20 godina, blizu ste. Ima 19 i već je dobila nagradu na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i to da je asteroid dobio ime po njoj. Fatima planira nastaviti studij na Univerizitetu Brown na Rhode Islandu (SAD).

Ovo nije prvi put da je NASA nazvala asteroid imenom nekog mladog muslimanskog znanstvenika. Godine 2016. NASA je odala priznanje dvojici studenata za njihova postignuća. Imenovala je malu planetu: Abu-Alshaikh 28831, nakon što je jedan jordanski učenik, Salahadeen Ibrahim Abu-Alshaikh, za istraživanja u oblasti matematike, a ranije mu je dodijeljeno drugo mjesto na Intel ISEF-u 2013. Asteroid 31926 Alhamood dobio je ime po saudijskom studentu Abdul Jabbar Abdulrazaq Alhamood nakon što je 2004. godine osvojio prvo mjesto na Intel ISEF-u u oblasti biljnih znanosti. NASA je izabrala Yasmin Yehia Moustafa i imenovala asteroid po njoj nakon što je osvojila prvo mjesto 2015. godine na Intelovm ISEF takmičenju za projekat Zemlje i znanosti o okolišu. Svi pomenutis su mlađi od dvadeset godina.

Svijetao primjer muslimanske omladine koja se okrenula znanosti i praktičnim primjerom potvrđuje Božiju objavu: “Uči, čitaj, u ime Gospodara svoga…”

Sa engleskog preveo: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button