Ne, Forbes nije na naslovnici objavio da je Jugoslavija najuspješnija ekonomija u Evropi

Vole Srbi (ali i Bošnjaci) da vjeruju da je stara Juga bila najbolja, pa zato i ne čudi što se nerijetko i iznova dijeli naslovnica magazina Forbesa na kojoj piše: “Barijere srušene: Napredak ekonomije i društva – Jugoslavija među najbogatijim nacijama u Evropi”.

Nije ovo prvi put da se ova naslovna strana čuvenog magazina pojavljuje, kako na društvenim mrežama tako i po marginama interneta, ali bogami i na nekim posjećenijim portalima. Iako je u više navrata demantovano da je riječ o originalu.

No, hajde da raščlanimo zašto je ova naslovnica – žao nam je jugonostalgičara100 odsto “fejk” i zašto treba da prestanete da je “dijelite” po mrežama (fotografiju naslovnice okačili su i srpski Anonimusi, i za samo nekoliko sati podijeljena je više od hiljadu puta).

Ko god da je pravio fotografiju – ne znamo da li je riječ o internet trolu godine ili nekome ko ima previše slobodnog vremena – napravio je grešku zbog koje bi uredništvu prestižnog magazina letjele glave – doslovno. Naime na naslovnoj piše “Yugoslavia among the richest nations in THE Europe”, što je nepravilno i takve greške na naslovnim stranama jednog ozbiljnog magazina se ne praštaju. Da je Forbes zaista pisao o uspješnoj ekonomiji Jugoslavije naslov bi bio: “Yugoslavia among the richest nations in Europe”. Bez člana “the”. Mada sumnjamo da bi odabrali tako glup naslov.

Također, različiti izvori navode različite godine iz kojih potječe ova naslovna strana od 1976. do 1996. godine, za koju, priznat ćete, je neverovatno da je bila jedna od uspešnijih u historiji Jugoslavije.

No, hajde da vidimo gde je, zaista, Forbes pominjao JuguIzdvajamo vam nekoliko naslova:

“Kako diktatori upravljaju svojim milijardama”, “Popravljanje Jugoslavije”, “Kako se privrednici izdižu iz haosa bivše Jugoslavije” i “Od Iraka do Ukrajine, od Sirije do Jugoslavije: Teroristi koji su razorili moderan svijet prije jednog vijeka, danas stvaraju još ratova” – navodi srbijanski portal Nedjeljnik.

Povezani članci

Back to top button