Nord Kamal – najsjevernija džamija i muslimani na svijetu

Na dalekom Sibiru, usred sibirskih ledenih prostranstava, prostire se industrijski grad, koji po svojoj zagađenosti spada među top 10 najzagađenijih gradova, zbog čega je život građanina Norilska 10 godina kraći nego u ostatku Rusije.

Prosječna mjesečna temperatura u ovom gradu varira između -27 ºC i 14 ºC, ali nekada temperatura zna pasti i do nevjerovatnih -53 ºC, jer je grad prekriven snijegom 270 dana u godini.

U toku ljeta, sunce ne zalazi cijelih šest sedmica, koliko kasnije traje i polarna noć.

MAPA

Grad Norilsk osnovan je 1920-ih, ali se zvanično osnivanje označava godinom 1935, kada je grad postao Norillag centar (Popravno-radnički logor Norilsk) u kojem je bilo smješteno 1.200 osoba koje su izgradile rudarske i metalurške komplekse.

grad
Pogled na Norilsk

Broj stanovnika ovog logora 1951. godine popeo se na nevjerovatnih 72.500, najviše političkih zatvorenika, a nakon raspuštanja i zatvaranja logora 22. augusta 1956. godine, neki zatvorenici ostali su da žive u gradu.

U gradu su pronađene enormne količine nikla, bakra i paladijuma, a prema procjenama, zalihe sadrže 1.8 milijardi tona spomenutih ruda, međutim, regija je bogata i drugim vrstama plemenitih metala i prirodnih resursa. Godišnji obrt koji rudinici i industrija u ovome gradu ostvare iznosi oko 14 milijardi dolara, što je 3% ukupnog BDP-a Rusije.

2001. godine, Rusija je zabranila strancima pristup Norilsku, osim Bjelorusima. Ostali koji žele posjetiti Norilsk moraju dobiti specijalnu dozvolu.

Norilsk snow
Norilsk pod snijegom

Procjenjuje se da je oko 16.000 zatvorenika umrlo tokom 20-ogodišnjeg postojanja radničkog logora. Trenutni broj stanovnika prema popisu iz 2010. iznosi 175.000, među kojima se nalaze i tatarski muslimani, koji su ujedno i najsjeverniji muslimani na svijetu. Prema riječima domaćeg stanovništva, u gradu i okolici živi oko 50.000 muslimana.

Norilsk džamija
Džamija u Norilsku

Džamiju Noorda Kamal, izgradio je Tatar po imenu Mukhtad Bekmeyev 1998. godine, koji sada živi u Sočiju, 4.000 kilometara južnije od Norilska. Ime Nord Kamal, koje džamija nosi, zapravo su imena njegovih roditelja. Na džuma-namazu prisustvuje između 500-600 muslimana, etnički većinom Tatara.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button