Novinar među teroristima ISIL-a: Izgubljeni, isfrustrirani, suicidni i lahko obmanjivi mladići

Novinar koji se infiltrirao među pobornike ISIL-a, koji su pripremali napad u Francuskoj, rekao je da je vidio: „izgubljene, frustrirane, suicidne i lahko obmanjive mladiće“.

Osoba pod pseudonimom Said Ramzi, kako bi sakrila svoj identitet, kaže da je veoma lahko stupila u kontakt sa grupom koja sebe naziva „Allahovi ratnici“.

Ubačen među ekstremiste od ljeta 2015. godine, pa sve do januara, tajnom kamerom je snimao planove za napad na jedan noćni klub u Francuskoj.

Snimci su prije nekoliko dana emitovani na francuskom kanalu Canal + kao dio dokumentarca „Allahovi ratnici“.

Vođa ove radikalne grupe bio je 20-ogodišnji Osama, koji je odbijen na prijemu u francusku vojsku, nakon čega je postao satanista, a zatim alkoholičar, sve dok na internetu nije došao u dodir sa radikalnim predstavama islama. Već ranije je uhapšen i osuđen na pet mjeseci zatvora, jer se pokušao priključiti ISIL-u, nakon čega je u Francuskoj osnovao svoju terorističku ćeliju.

ISIS francuska

Na jednom videu francusko-turski državljanin, jedan od pripadnika pomenute grupe, sanjareći kaže kako bi volio da pogine u policijskoj akciji, govoreći: „Šehidi ne osjećaju bol“.

„Moramo napasti baze“ – govori Osama, na jednom od sastanaka u parku Châteauroux, dok drugi dodaje da BFM i iTele (francuske televizije) vode rat protiv islama.

„Poput Charlie Hebdoa. Moramo napasti srce. Iznenaditi ih, jer nisi dobro zaštićeni. Hiljade Francuza mora poginuti“ – a zatim, okreće se (novinaru na tajnom zadatku) Ramziju,  očekujući od njega da mu se u tome pridruži, dodajući: „Naše žene nas čekaju, sa slugama. Imat ćeš dvorac sa zlatnim konjima i rubinima“.

U drugom dijelu videa, prikazan je sastanak u suburbanom dijelu Pariza, u blizini  Paris–Le Bourget aerodroma, gdje jedan od prisutnih pokazuje na avion govoreći da bi mogli „traumatizirati Francusku za cijelo stoljeće“, ako bi avion srušili nekom raketom.

Za sve planirane napade, čekali su instrukcije od navodnog Abu Suleimana, koji je putovao u Rakku, samozvanu prijestolnicu ISIL-a. Nakon sastanka, Ramzi je otišao na željezničku stanicu gdje je od žene pod velom dobio pismo u kojem su bile njegove instrukcije.

Plan je bio do posljednjeg daha ubijati u noćnom klubu, a tek po dolasku specijalnih snaga, aktivirati eksploziv.

Abu Sulaiman je putem pisma izdao naredbe za izradu automobil bombe, no, s obzirom da su članovi ove terorističke ćelije sve vrijeme bili pod prismotrom policije, plan je osujećen, a u decembru i januaru konačno su uhapšeni.

Na kraju, najbitnije u svemu je zapažanje 29-ogodišnjeg novinara, koji kaže da je samo želio da vidi šta je to u njihovim glavama:

„Najvažnija lekcija u svemu ovome je da u ovoj aferi nisam nigdje vidio islam. Niti želju za popravljanjem svijeta, već samo, izgubljene, isfrustrirane, suicidne i lahko obmanjive mladiće. Njihova nesreća je što žive u vremenu ISIL-a…“ – prenosi britanski The Independent.

Sa engleskog preveo: Resul S. Mehemdović

Povezani članci

Back to top button