NOVO IZ ŠTAMPE: Ibn Taymiyyina ekonomska misao

“Ibn Taymiyyina ekonomska misao, izvanredno djelo dr. Abdul Azima Islahija nudi nam Ibn Taymiyyu u svjetlu srednjovjekovnog islamskog ekonomiste, izvanrednog uma koji je još u 13. i 14. stoljeću pisao o ekonomskim temama koje su na Zapadu zaživjele tek stoljeće ili dva nakon njega, a među muslimanima današnjice i dalje predstavljaju tematiku koja se nalazi na margini prioriteta. Devet poglavlja, od kojih su prva dva historijski pregled i biografija Ibn Taymiyye, a narednih šest obrada njegove ekonomske misli, akademski, referentno, ali veoma pitkim jezikom portretiraju Ibn Taymiyyu i razdoblje u kojem je djelovao. Deveto poglavlje je zaključak i u njemu je sumirana Ibn Taymiyyina ekonomska misao. Činjenica da je pri pisanju ovoga djela, koje je doktorska disertacija dr. Abdul Azima Islahija, korišteno preko 150 bibliografskih naslova i da je bilo neophodno istražiti skoro sva pisana djela Ibn Taymiyye i onoga što je o njemu kazano kako bi se stekla potpuna slika njegove ekonomske misli, najbolje govore o kakvom poduhvatu je riječ.” (Urednik bosanskog izdanja, Resul Mehmedović)

Dr. Abdul Azim Islahi – Ibn Taymiyyina ekonomska misao

 

Riječe recenzenata bosanskog izdanja:


“…istraživati ekonomsku misao Ibn Taymiyye sasvim je nešto novo. Prije svega, zbog činjenice da se u posljednje vrijeme ime Ibn Taymiyye vezuje za ekstremističke pokrete, što svakako treba biti predmet ozbiljnog istraživanja, predstavljanje njegovih pogleda na ekonomska pitanja može biti svojevrsna prekretnica u predstavljanju njegove ličnosti. S druge strane, djelo Abdul Azima Islahija, osim što predstavlja svojevrstan islamski pogled na ekonomiju iz ugla muslimanskih učenjaka, ono nam nudi i komparativni pristup u smislu iznošenja stavova ekonomista od starih vremena do današnjih dana.” (Dr. Osman Kozlić)

“Djelo koje je pred nama, a koje je napisao dr. Abdul Azim Islahi, i to kao vrijedni naučno-istraživački rad (s više od 150 bibliografskih naslova),  predstavlja nam i aktuelizira Ibn Taymiyyu kao originalnog mislioca i portretira u drugačijem svjetlu od dosad poznatog na našem govornom području. U ovom djelu, pored osnovnih biografskih podataka o ovome velikanu, autor je dobrano predstavio i vrijeme i kontekst u kojem se javlja ovaj velikan islamske misli. Smatram da je time uveliko olakšao razumijevanje Ibn Taymiyyine pisane riječi i općenito njegove reformatorske misli i djelovanja.” (Doc. dr. Esmir Halilović)

“Za domaće čitaoce i uopćeno muslimane, bitno je izdvojiti nekoliko poruka Ibn Taymiyye, a u okviru njegovih pisanja u vezi ekonomije. Ibn Taymiyye propagira bogaćenje, ne asketizam i siromaštvo i ovo je bitno naglasiti, naročito zbog činjenice da nerijetko islamska ulema, domaća i strana, namjerno ili nenamjerno, portretira bogatstvo kao negativnu pojavu. Pri tumačenju praktičnih ekonomskih problema, poput onih u vezi reguliranja cijena, iako zastupa ovu praksu, Ibn Taymiyye pokazuje izuzetnu osjetljivost prema potrebama biznisa i eventualnoj nepravdi koja može biti učinjena prema poduzetnicima. Upravo ovakvo razumijevanje značaja biznisa za prosperitet čitavog društva biva potcijenjeno od strane današnje uleme i islamskih učenjaka.” (Mr. Admir Čavalić)Osnovne informacije o knjizi:

Knjiga je pisana 1981. godine kao doktorska disertacija dr. Abdul Azima Islahija, autora preko 100 istraživačkih radova na temu historije islamske ekonomske misli i autora više od 20 knjiga, od kojih su mnoge prevedene na engleski jezik.

Recenzenti: banjalučki muftija dr. Osman Kozlić, profesor na IPF-u u Zenici doc. dr. Esmir Halilović i ekonomski analitičar i asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli mr. Admir Čavalić.

Knjiga ima 324 stranice A5 formata i rađena je u mehkom uvezu.

Cijena knjige u prodaji je 13 km, a za studente 10 km. Knjigu možete poručiti i na kućnu adresu, a poštarina košta dodatnih 2 km.

Narudžbe i dodatne informacije na: Resul Mehmedović ili DIALOGOS.ba

Povezani članci

Back to top button