Otkrivena historija jednog od najstarijih Kur'ana

Kada je Univerzitet u Birminghamu objavilo da posjeduje jedan od najstarijih primjeraka Kur'ana, ta se vijest našla na naslovnicama svjetskih medija. No, ubrzo su se počela postavljati pitanja o porijeklu tog drevnog rukopisa.

Prema nekim pretpostavkama, otkriće bi moglo biti još spektakularnije nego što se mislilo, navode britanski mediji.

Neki tvrde da je riječ o dijelovima prve potpune verzije Kur'ana, koju je sastavio bliski sljedbenik poslanika Muhammeda Ebu Bekr, i općenito “najvažnijem historijskom otkriću za islamski svijet”.

To je globalna slagalica, ali neki se dijelovi, ipak, slažu. Čini se najvjerojatnijim da su se dijelovi Kur'ana u posjedu Univerziteta u Birminghamu, stari najmanje 1.370 godina, nekada nalazili u najstarijoj egipatskoj džamiji Amr ibn al-As u Fustatu.

Intrigantna starost

Stručnjaci su uvjereni da se dijelovi iz Birminghama potpuno slažu s onima koji se čuvaju u Francuskoj nacionalnoj biblioteci, a za koje je potvrđeno da potječu iz egipatske džamije.

Francuske dijelove u Evropu je donio Asselin de Cherville, vicekonzul u Egiptu u vrijeme kada je ta država bila pod kontrolom Napoleonove vojske u ranom 19. stoljeću.

No, ako je dio Kur'ana stigao u Pariz, gdje su ostali?

Francuski stručnjak za Kur'an Francois Deroche smatra da su dijelovi iz Nacionalne biblioteke u Kairu završili na tržištu starina, gdje su prodavani i preprodavani, da bi ih dvadesetih godina prošlog stoljeća u Birmingham donio Alphonse Mingaga, Asirac (današnji Irak) koji je umjetnine s Bliskog istoka kupovao za bogatu porodicu Cadbury.

Još je intrigantnija starost manuskripta iz Birminghama. Detaljna analiza pokazala je da je nastao u periodu između 568. i 645. godine, što znači da je, u najgorem slučaju, napisan 13 godina nakon smrti Poslanika 632. godine.

kur'anski manuskript
Naučnici ispituju rukopise pronađene u biblioteci u Birminghamu

‘Najvažnije otkriće’

“Osoba koja ju je napisala vjerovatno je vrlo dobro poznavala poslanika Muhammeda”, rekao je profesor David Thomas s Univerziteta u Birminghamu, prenosi agencija Hina.

No, to je datiranje u suprotnosti s mišljenjem stručnjaka koji su svoju analizu temeljili na stilu teksta.

Mustafa Shah, s Fakulteta za orijentalne i afričke studije u Londonu, kaže da “grafički dokazi”, kao što su razmaci među stihovima i gramatičke oznake, pokazuju da je riječ o kasnijem datumu.

Jamal bin Huwaireb, direktor fondacije šejka Dubaija Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, tvrdi, pak, da dokazi vode do još važnijeg zaključka.

Vjeruje da je rukopis iz Birminghama pisana verzija Kur'ana koju je sastavio Ebu Bekr, halifa koji je vladao između 632. i 634. godine.

“Riječ je o najvažnijem otkriću za islamski svijet svih vremena”, rekao je Huwaireb, koji je posjetio Birmingham i analizirao spis. “Vjerujem da je to Kur'an Ebu Bekra”, dodao je.

Izvor: www.aljazeera.balkans.net

Povezani članci

Back to top button