Ovako je britanski The Independent pisao o Bin Ladenu 1993. godine: Mirotvorac, biznismen…

“Antisovjetski ratnik poveo je svoju armiju na put ka miru – Saudijski biznismen koji je regrutovao mudžahide, sada ih koristi u velikm građevinskim projektima u Sudanu” – bio je naslov intervjua 1993. godine, koji je sa Osamom bin Ladenom uradio novinar britanskog The Independenta Robert Fisk. To je bio prvi intervju Bin Ladena za neki zapadnjački medij.

Intervju koji je objavljen 6. decembra 1993. godine, specifičan je po tome što je Bin Laden predstavljen u pozitivnom svjetlu, a ovako ga je vidio i opisao novinar Robert Fisk:

– “Osama bin Laden je sjedio u svom ogrtaču, protkanom zlatnim resama… Okružen lojalnim arapskim mudžahidima.”

– “U Kartumu posjeduje kuću i mali apartman u rodnom gradu Džeddi.”

– “Visokih jagodica, uskih očiju i dugim haljama, gospodin Bin Laden je bio paradigma “planinskog borca” mudžahedinske legende.”

– “On je stidljiv čovjek… oženjen – četiri žene. Veoma je oprezan sa medijima.”

– Na upit novinara da li se bojao smrti, Bin Laden je odgovorio: “Ne, nikada se nisam bojao smrti. Kao muslimani, vjerujemo da nakon smrti odlazimo u Džennet. Prije bitke, Allah nam daje “al-sakinah” (smirenost).”

Bin Laden je nakon antisovjetskog rata nastavio svoj biznis i izgradnju puta dugog 800 kilometara od Kartuma do Port Sudana. Građevinske mašine koje je svega prije pet godina koristio za izgradnju tunela u afganistanskim planinama, sada je dopremio na gradilišta u Sudanu – pisao je Robert Fisk.

Na upit Roberta Fiska: “Da li u Sudanu postoje kampovi za obuku mudžahida?” – Bin Laden je odgovorio: “Ja sam građevinski inžinjer i agrikulturalist, da takvi kampovi postoje ovdje, ne bih mogao raditi ovaj posao.”

Sada već davne 1993. godine, Bin Laden je predstavljen kao mirotvorac, legenda antisovjetskog rata u Afganistanu, elegantan i tih čovjek, uspješan biznismen, koji se nakon rata ponovo vratio građevinskim projektima, ali, takva, pozitivna slika, usljed političkih igara koje su uslijedile svega nekoliko godina kasnije – nije dugo potrajala.

Povezani članci

Back to top button