Ovo su najmanje i najkorumpiranije zemlje svijeta (2018)

Danska je najmanje korumpirana nacija na svijetu, prema indeksu, koji sugeriše da korupcija doprinosi krizi demokratije širom svijeta. Nordijsku naciju blisko prate Novi Zeland, Finska, Singapur, Švedska i Švicarska.

Međutim, nijedna zemlja nije potpuno lišena korupcije, navodi se u najnovijem izvještaju Transparency Internationala. Čak je i Danska iskusila nedavne slučajeve korupcije, navode autori izvještaja, poput skandala oko pranja novca Danske banke, njenog najvećeg zajmodavca.

Na dnu liste su Somalija, Sirija i Južni Sudan, koji imaju užasan rezultat na Indeksu percepcije korupcije za 2018. godinu.

Korupcija u 2018. godini

SLABIJE DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Transparency International, nevladina organizacija osnovana u cilju borbe protiv globalne korupcije, rekla je da zemlje sa višim stopama korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava.

Generalni direktor Patricia Moreira kaže: “Korupcija odbacuje demokratiju kako bi se stvorio začarani krug, gdje korupcija potkopava demokratske institucije, jer slabe institucije nisu u stanju da kontrolišu korupciju.”

Transparency International poziva vlade da ojačaju institucije koje provode provjere i ravnoteže nad političkom moći; da sprovode antikorupcijske zakone; podržavaju civilno društvo, kao i slobodne i nezavisne medije. Indeks rangira 180 zemalja i teritorija spram njihove percepcije nivoa korupcije u javnom sektoru, vodeći se mišljenjima stručnjaka i poslovnih ljudi, dajući ocjene od 0 do 100, gdje je 0 najgori rezultat, a 100 predstavlja izrazito malu korupciju u društvu.

Kako se boriti protiv korupcije?

NISKA OCJENA ZA DVIJE TREĆINE ZEMALJA

Prošle godine, više od dvije trećine zemalja imalo je rezultat manji od 50, sa prosječnom ocjenom od svega 43.

Kada je riječ o zemljama Balkana, poredak je sljedeći:

Hrvatska je na 60. mjestu s učinkom od 48,
Crna Gora je 67., s učinkom od 45,
Srbija je 87. s učinkom od 39,
BiH je 89. s učinkom od 38,
Kosovo i Makedonija su 93., s učinkom od 37, i
Albanija na 99. mjestu s učinkom od 36.

Transparency International ističe situaciju u Mađarskoj i Turskoj, čije su ocjene na Indeksu pale u proteklih šest godina, navodeći: “Ove ocjene odražavaju pogoršanje vladavine prava i demokratskih institucija, kao i brzo smanjenje prostora za građansko društvo i nezavisne medije, u tim zemljama.”

Sjedinjene Američke Države su prvi put od 2011. godine izvan 20 najmanje korumpiranih zemalja. Transparency International kaže: “Niska ocjena dolazi u trenutku kada SAD suočava s prijetnjom svog sistema provjere i balansa, kao i erozijom etičkih normi na najvišim nivoima moći.”

Također, izvještaj kaže da je Brazil još jedna nacija koju treba obratiti pažnju, nakon što je postigla najnižu ocjenu na Indeksu u posljednjih sedam godina. Novi predsednik Jair Bolsonaro obećao je da će okončati korupciju, prenosi WEE.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button