Ovo su najveći svjetski izvoznici u svijetu (2017)

Prvi put u posljednjih nekoliko decenija, trgovinske barijere se povećavaju širom svijeta.

Brexit pregovori su pomogli da se stvori ozračje neizvjesnosti, dok je uvođenje američkih tarifa na uvoz čelika i aluminija – zajedno s posljedičnim mjerama odmazde – stvorilo opipljivije prepreke međunarodnoj trgovini.

Sada, čak postoji i retorika koja dolazi iz Washingtona o dodavanju 200 milijardi dolara tarifa na robu koja dolazi iz Kine, a ponovni pregovori NAFTA-e već dugo su na dnevnom redu predsjednika Trumpa.

Sastanak G7 u Kanadi, također je dao nedavne indikacije o stanju postojeće trgovinske atmosfere. Prvi put u dugom periodu, sastanak zapadnih vođa bio je napet, što je rezultiralo prozivkama i optužbama, ostavljajući dojam da najgore možda tek slijedi.

KO SU NAJVEĆI SVJETSKI IZVOZNICI?

S obzirom da se trgovinske okolnosti mijenjaju, vrijedno je spomenuti zemlje koje imaju najveću ulogu u međunarodnoj trgovini.

I uvoz i izvoz su važni, ali današnja mapa s HowMuch.net-a fokusira se isključivo na najveće svjetske izvoznike. Svaka zemlja obrađena je na osnovu najnovijih izvoznih podataka Svjetske trgovinske organizacije za 2017. godinu, a zemlje s izvozom manjim od 20 milijardi dolara nisu uopće uračunate.

Izvor: HowMuch.net

Evo 10 zemalja s najvećim brojem izvozom u 2017. godini.

Kina prednjači s izvozom od 2,26 biliona dolara godišnje, ali ona također ima značajnu populaciju od skoro 1.4 milijarde stanovnika.

Njemačka, koja je veliki izvoznik automobila, svake godine šalje ogromne količine robe u inostranstvo u vrijednosti 1.45 biliona dolara, iako ima samo 83 miliona stanovnika. To je zapanjujućih 18.000 dolara izvoza po glavi stanovnika.

Sjedinjene Američke Države su drugi najveći izvoznik u svijetu, u smislu apsolutne vrijednosti. Međutim, ako ih uporedite po glavi stanovnika sa nacijom poput Njemačke, jasno je da se SAD manje oslanja na ukupan izvoz. Zemlja je u 2017. izvezla robe u vrijednosti od 1.55 biliona dolara, što je oko 4.800 dolara po glavi stanovnika.

Piše: Jeff Desjardins (WEForum.org)

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button