Ovo su najzdravije nacije u 2019. godini

Španija ima mnoštvo atrakcija – ukusnu kuhinju, blagu klimu, atraktivnu fudbalsku ligu, prefinjenu muziku i fascinantnu historiju. A sada može dodati još jedno priznanje, jer je proglašena najzdravijom državom na svijetu. Bloomberg je objedinio podatke UN-a, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije, ocjenjujući 169 zemalja čitavim nizom faktora − od očekivanog trajanja života do gojaznosti, upotrebe duhana, kvaliteta vazduha i pristupa čistoj vodi.

20 najzdravijih nacija na svijetu

Rezultati pokazuju da je Španija porasla na ljestvici sa 6. mjesta prethodne godine, potiskujući Italiju na 2. mjesto. Na listi koja pokazuje povezanost zdravlja i bogatstva, slijede ih: Island, Japan i Švicarska. Zemlje s visokim prihodima u Evropi i na Pacifiku prevladavaju na vrhu tabele. Nasuprot tome, 17 od 20 zemalja s najnižim rangom nalazi se u subsaharskoj Africi, zajedno s Jemenom, Afganistanom i Haitijem.

Od balkanskih zemalja, najbolje plasirana je Hrvatska, koja se nalazai na 31. mjestu, slijede Crna Gora i Bosna i Hercegovina i Albanija na 41., 42. i 43. mjestu, dok su Srbija i Makedonija na 55. i 56. mjestu.

Kada je riječ o očekivanoj životnoj dobi, rezultati po kontinentima su sljedeći. Prednjači Sjeverna Amerika, dok je na začelju, očekivano, Afrika, čija je životna dob skoro dvadeset godina kraća.

Očekivana životna dob po kontinentima (svijetlo plava-muškarci, teget plava-žene).

Kada je riječ o izdvajanjima za zdravstvo, najskuplja je Amerika, koja je po glavi stanovnika izdvaja 10.500 dolara, dok Španija izdvaja ispod prosjeka OECD-a, što predstavlja trećinu američkih troškova po glavi stanovnika u 2018. godini.

Troškovi za zdravstvo po glavi stanovnika u 2018. godini.

Piše: Resul Mehmedović

Back to top button