Ovo su zemlje koje provode najviše vremena na društvenim mrežama (2020)

Društvene mreže koriste se širom svijeta. U prosjeku, korisnici interneta širom svijeta svakodnevno provode 2 sata i 23 minuta na društvenim mrežama. Naravno, vrijeme provedeno na društvenim mrežama razlikuje se od države do države.

Trenutno u svijetu ima 3.76 milijardi aktivnih korisnika društvenih mreža. Najaktivnija zemlja su Ujedinjeni Arapski Emirati gdje 99% stanovništva koristi društvene mreže. Facebook ima 1.7 milijardi aktivnih dnevnih korisnika i 2.6 milijardi mjesečno. Svakoga dana na Instagramu bude objavljeno 500 miliona storija, a najpraćenija osoba je Cristiano Ronaldo, dok je vrijednost objave na instagramu Kylie Jenner u prosjeku 750 hiljada dolara, prema najnovijim podacima Statiste za 2020. godinu.

Tržišta u nastajanju provode najviše vremena na društvenim mrežama, možda je to zbog njihove mlađahne demografije. Korisnici iz Istočne Azije čine 71 odsto od ukupnog broja korisnika društvenih mreža, dok Istočna i Srednja Afrika čine 8 i 6 odsto.

U Japanu, koji ima mnogo starije stanovništvo, građani provode manje od sat vremena na društvenim mrežama, dok na Filipinima, gdje je 27.5% stanovništva između 15 i i 29 godina, vrijeme provedeno na društvenim mrežama tokom dana, u prosjeku iznosi 4 sata i 1 minut, što je 2 sata više u odnosu na Amerikance i skoro 3 sata u odnosu na Nijemce.

U nekim evropskim zemljama, prosječno vrijeme provedeno na društvenim mrežama iznosi samo sat i 15 minuta.

Južnoamerikanci dnevno provode 3 sata i 32 minuta na društvenim mrežama, dok korisnici u Sjevernoj Americi provode dosta manje — sat i 56 minuta.

Korisnici uživaju da gledaju zabavan ili opuštajući sadržaj i uživaju u dijeljenju fotografija i videa s prijateljima, ali uglavnom koriste društvene mreže da bi ostali u kontaktu s prijateljima.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

 

Povezani članci

Back to top button