Palestinci su 1999. pozvali Miloševića na proslavu Božića

U periodu najžešće izolacije SR Jugoslavije, samo nekoliko mjeseci nakon NATO napada na Srbiju, Palestinska uprava uputila je pozivnicu predsjedniku Slobodanu Miloševiću u decembru 1999. godine, da se pridruži proslavi pravoslavnog Božića u Betlehemu u januaru.

Kako je tadašnji predsjednik SR Jugoslavije bio optužen za ratne zločine od strane Haškog tribunala, izraelske vlasti su odbacile mogućnost da se Milošević pojavi u Betlehemu.

“Ako pristane da se pojavi ovdje, bit će uhapšen. Mislim da bi to bilo slučaj u većini zemalja svijeta”, saopćio je tada Aviv Širon, portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova. “Mislim da je ovo diplomatska greška. Ona govori za sebe.”

Predstavnici Haškog tribunala također nisu bili zadovoljni ovim pozivom koji su Palestinske vlasti uputile predsjedniku SRJ.

Jedan od haških istražitelja saopćio je: “Rekao bih da će gospodin Arafat imati veliki problem na rukama ako se to desi. Svaka zemlja koja pomaže i podržava ratnog zločinca, ne bi naišla na razumijevanje od ostatka svijeta.”

Milošević na kraju ipak nije otputovao u Palestinu, a pozivnici Jasera Arafata odazvao se tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin.

Izvor: Princip.info

Povezani članci

Back to top button