Paradigma uspješne muslimanke – Oko 150 patenata i preko 400 naučnih konferencija

Profesorica Jackie Yi-Ru Ying diplomirala je hemijski inženjering 1987. sa najvećom ocjenom na Cooper Union, prestižnom privatnom koledžu u New Yorku. Doktorirala je hemijski inženjering na Princetonu 1991. godine i bila je NSF-NATO postdoktorantski znanstveni saradnik Alexandera von Humboldta u Saarbrückenu u Njemačkoj gdje je istraživala nanokristalne materijale sa prof. Herbertom Gleiterom na Institut für neue Materialien. Prof. Ying se pridružila fakultetu hemijskog inženjeringa na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u 1992. godine, a unaprijeđena je u pomoćnika profesora (u SAD-u titula između asistenta i profesora) 1996. godine. Redovnim profesorom postala je 2001. Trenutno je izvršni direktor A*STAR Institute of Bioengineering and Nanotechnology u Singapuru, multidisciplinarnom nacionalnom istraživačkom institutu kojeg je osnovala prof. Ying u martu 2003. godine, kako bi unaprijedila granice inženjeringa, znanosti i medicine. Njezin laboratorij odgovoran je za nekoliko novih analitičkih hemijskih i fizikalnih pristupa sintezama pare koji stvaraju nanokompozite, nanoporozne materijale i nanoelektrane s jedinstvenim karakteristikama koje ovise o veličini. Ovi novi sistemi dizajnirani su za široku primjenu od biosenzora i dijagnostike, ciljane isporuke lijekova i proteina, stvaranja biomimetičkih implantata i vezivanja tkiva, pa do sinteze lijekova, održive hemije i energije. Prof. Ying autorica je više od 340 članaka i održala je preko 410 predavanja na međunarodnim konferencijama.

Prof. Ying odlikovana je nizom istraživačkih nagrada, uključujući nagradu Inaugural TR100 Young Innovator Award, American Institute of Chemical Engineers (AIChE), Allan P. Colburn nagradu za izvrsnost u publikacijama, World Economic Forum Young Global Leader i Chemical Engineering Science Peter V. Danckwerts Lectureship. Centennial Celebration ju je svrstao među Stotinu inženjera modernog doba, a singapurski Women's Weekly odlikovao ju je nagradom Great Woman of Our Time Award for Science and Technology. Prva je dobila nagradu Singapore National Institute of Chemistry-BASF Award iz oblasti hemijske građe. Ministarstvo obrazovanja države Singapur dodijelilo joj je odličje Service to Education Award. Bila je jedan od nosilaca inovacije MicroKit-a, koji je Wall Street Journal Asia odlikovao srebrenom medaljom za azijsku inovaciju 2011. godine. Dobitnica je međunarodne medalje International Union of Biochemistry and Molecular Biology (IUBMB) 2012. godine. Prof. Ying izabrana je među 500 najutjecajnijih muslimana svijeta u 2012., 2013. i 2014. godini. Bila je izabrana za saradnika Materials Research Society 2013. godine, Royal Society of Chemistry u Velikoj Britaniji 2014. i American Institute for Medical and Biological Engineering u Americi 2015. godine. Uvrštena je na singapursklu listu slavnih žena – Women's Hall of Fame 2014. godine. Dobila je Crown Prince Grand Prize i prvu nagradu ASEAN-a za inovacije, zatim nagradu Crown Prince Creative, Innovative Product and Technological Advancement (CIPTA) Award 2015. godine, koju dodjeljuje Brunei.

Prof. Ying član je savjetodavnog odbora Društva za biološki inženjering, a U.S. National Academy of Engineering ju je 2006. godine imenovao u komitet “plave vrpce” koja ima za cilj da identificira velike izazove i mogućnosti za inženjering u 21. stoljeću. Također, član je znanstvenog savjetodavnog odbora Molecular Frontiers (globalni institut koji promovira molekularne znanosti), zatim saudijskog univerziteta King Abdullah University of Science and Technology Catalysis Center, kao i irskog National University of Ireland Galway Centre for Research in Medical Devices (CÚRAM). Jedan je od osnivača Udruženja Alexandera von Humboldta u Americi. Prof. Ying također je član uredničkog odbora više od 30 časopisa. Glavna je urednica Nano Today. Osnivač je pet start-up kompanija SAD-u i Singapuru. Ima preko 150 primarnih patenata izdatih ili koji čekaju na priznanje.

Prof. Jackie Yi-Ru Ying

Prof. Jackie Yi-Ru Ying, znanstvenica nanotehnologije i izvršni direktor Institute of Bioengineering and Nanotechnology u Singapuru, rođena je u Taipeiu 1966. godine, glavnom gradu Tajvana, a 1973. sa porodicom je preselila u Singapur, gdje je pohađala Raffles Girls’ School. Kada je imala petnaest godina, ponovo su emigrirali, ovoga puta u New York. Tu je završila prestižni Cooper Union koledž, čime je započeo njen znanstveni put.

Prof. Jackie Yi-Ru Ying nije rođena u muslimanskoj porodici

Kako je izjavila za magazin Asia One, u osnovnoj školi je imala prijateljicu muslimanku i već tada čula je za islam, ali njeno veće interesovanje vjerom počelo je u ranim tridesetim. Nakon dubljeg izučavanja vjera došla je do zaključka da je islam jednostavna i logična vjera. Maramu sam počela nositi nakon obavljene umre, prije tri godine (2010). Za mene, to je vjerska obaveza, šta drugi ljudi misle ili kažu stvarno mi nije važno. Sjećam se kad su me neke od mojih kolega prvi put vidjeli sa maramom, mislili su da idem na zabavu! Moj šef se šalio da su mu potrebni otisci prstiju kako bi bio siguran da sam to ja. Nije bilo negativnih reakcija.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Back to top button