Pirati s Kariba je film insipirisan avanturama kapetana Jack Warda, koji je bio musliman

John Ward ili Birdy (Ptičar), poznat i kao Jack Ward, rođen je u Favershamu u regiji Kent c.1553. godine, bio je engleski pirat, koji je početkom 17. stoljeća operirao u pomorskim vodama oko Tunisa.

Malo se zna o životu Jack Warda, ponajviše informacija je došlo iz pamfleta, koji je napisala nepoznata osoba, a koja je navodno zajedno služila na brodu u vrijeme piratskih djelovanja. Navodi se da je rođen 1553. godine u Favershemu u jugoistočnoj Engleskoj.(1) Kao i većina ljudi rođenih na obalama mora ili rijeka, u mladosti je radio kao ribar. Nakon neuspjele invazije na Englesku španskih armada 1588. godine, sa odobrenjem britanske kraljice Elizabethe I, započeo je piratski posao – pljačkanje španskih brodova, sve do 1603. godine, kada je na tron došao James I od Engleske, koji je okončao rat sa Španijom i prekinuo sa piratstvom. Međutim, mnogi su odbili da prekinu sa piratstvom, pa su nastavili i dalje da pljačkaju brodove, ali, kapetan Jack Ward se povinovao kraljevoj naredbi i u engleskom primorskom  gradu Plymouthu, ponovo počeo da se bavi ribarenjem.

Iste godine, Jack Ward je postavljen u službu Kraljevske mornarice, gdje je služio na brodu imena  Lyon's Whelp.(2) Nakon dvije sedmice, sa oko trideset pristalica iz pomorske luke u Porsmouthu otuđio je brodicu od 25 tona otisnuvši se na more. Drugovi su Warda odmah izabrali za kapetan, primarno piratsko pravilo, a zatim su se zaputili ka otoku Wight, gdje su otuđili drugi brod imena Violet, kojega su preimenovali u Little John (Mali John). Govorilo se da je brod prenosio blago rimokatoličkih izbjeglica, no ispostavilo se da je bio prazan, ali ga je kapetan Ward iskoristio kao lukavstvo da zaplijeni mnogo veći francuski brod. Ward je sa svojom družinom otisnuo se na Mediteran gdje su uspjeli da zaplijene brod sa 32 topa, kojega su preimenovali u The Gift (Poklon), a zatim su naredne dvije godine pljačkali trgovce, sve dok se u Salei, lučkom gradu na sjevero-zapadu Maroka, nije udružio sa holandskim moreplovcima i piratima Richard Bishopom i Anthony Johnsonom(3), a zatim uz dogovor sa Cara Osmanom 1606. godine, uzeli su Tunis za svoju bazu. Iz baze u Tunisu uspjeli su da zaplijene nekoliko veoma vrijednih trgovačkih brodova, među njima i brod od 60 tona imena Reniera e Soderina.

Nedugo zatim, 1607. godine novovosvojeni brod Reniera e Soderina je počela da tone, ali se Jack Ward sa nekoliko svojih oficira uspio da spasi, no, brod je potonuo sa 400 članova posade, od čega je bilo 250 muslimana i 150 Engleza.

U Tunisu su bili bijesni jer je kapetan Ward napustio svoju poasdu i spasio se, ali unatoč tome, Osman-beg mu je ponudio utočište. U međuvremenu je kapetan Ward tražio oprost od britanskog kralja Jamesa I, koji je takvo nešto odbio. Osman-beg je održao riječ i garantovao mu sigurnost u slučaju povratka u Tunis.

Po povratku u Tunis sa ostalim članovima svoje posade prihvatio je islam i oženio Jasminu Sicilijanku, također preobraćenicu na islam. Nastavio je i dalje da šalje novac svojoj porodici u Engleskoj, kako bi ih finansijski pomogao. Bio je opsjednut pticama, pa je po dolasku u Tunis dobio nadimak Jack Asfour (arap. Vrabac). Po prelasku na islam uzeo je ime Jusuf Reis i ostatak života proveo sa surpugom Jasminom Sicilijankom.

Njegova životna priča imala je i pozitivnu stranu, navodi se da je učestvovao u spašavanju hiljada muslimana i Jevreja iz Španije, koji su bježali pred finalnim progonima inkvizicije na Iberijskom poluotoku.

Nakon prelaska na islam 1612. godine, engleski dramaturg Robert Daborne (c.1580-1628), napisao je pozorišnu predstavu pod nazivom “A Christian Turn'd Turk” (Kršćanin je postao Turčin (musliman)), također, veoma popularna narodna balada “Captain Ward and the Rainbow” ili još poznatu kao “Ward the Pirate”, zapravo je inspirisana životopisom kapetana Warda. U novije doba, holivudski filmski serijal “Pirates of the Caribbean” (Pirati s Kariba) zapravo je inspirisan avanturama kapetana Jack Asfoura (arap. Vrabac), zbog čega glavni lik i nosi ime Jack Sparrow (engl. Vrabac).

 

Piše: Resul S. Mehmedović

Bilješke:

  1. C.H. Firth, Naval songs and ballads, priredio C.H. Firth, Navy Records Society, London, 1908.
  2. Peter L. Wilson, Pirate Utopias: Moorish Corsairs and European Renegadoes, Autonomedia, Brooklyn, 2003, str. 55.
  3. C.H. Firth, Naval songs and ballads, priredio C.H. Firth, Navy Records Society, London, 1908, str. 12.

 

Povezani članci

Back to top button