Prve religijske utopije u Americi- Do 1858. bilo ih je 138

Prve su utopije pokušale ostvariti vjerske zajednice. Godine 1663. Menoniti iz Holandije pokušali su na području današnje američke savezne države Delaver ostvariti svoju utopijsku zajednicu.
 
Menoniti su dobili ime prema Menu Simonsu, holandskom anabaptističkom svećeniku.
 
Do 1858. na području Sjeverne Amerike osnovano je 138 naselja u kojima su vjerske zajednice pokušale ostvariti svoju utopiju. Prva takva zajednica koja je nadživjela svog utemeljitelja bila je Efrata u okrugu Lenkester u Pensilvaniji. Stanovnici te zajednice utemeljene 1732. godine živjeli su u celibatu, bili su uglavnom vegetarijanci i radili su teško. U vrijeme odmora spavali su na klupama, a za jastuke su imali drvene klade. Razdoblja rada i odmora prekidala su razdoblja molitve. Ta je zajednica preživjela epidemiju boginja i Američku revoluciju i potrajala je do 1814. godine.
 
Prvu značajnu svjetovnu utopijsku zajednicu osnovao je 1825. britanski industrijalac Robert Ouen. Ta se zajednica zvala Nju Harmoni i osnovana je u američkoj saveznoj državi Indijani.
 
Enciklopedija Britanika u članku “Utopija” ovako opisuje Nju Harmoni:
 
“Bilo je to prije kooperativno, nego komunističko društvo. Iako je propala, ona je pomogla stvaranje prvog dječijeg vrtića, prvu obrtničku školu, prvu besplatnu biblioteku i prvu javnu školu u SAD-u, koju je izdržavala zajednica.”
 
Pored Ouena još su dvojica Francuza dali veliki doprinos u stvaranju onoga što se naziva utopijski socijalizam. Bili su to Anri de Sen Simon i Fransoa Mari Šarl Furije.

Priredio: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button