»Rat protiv terorizma« povećao broj žrtava terorizma za 4.500%

Analiza terorističkih napada širom svijeta pokazuje da se broj terorističkih napada drastično povećao nakon što je Amerika pokrenula “Rat protiv terorizma”.

11. septembra 2015. godine, Paul Gottinger, novinar Reader Supported News, analizirao je terorističke napade nakon 11. septembra i George W. Bushove odluke da pokrene rat protiv terorizma, a rezultat je brojka da se broj terorističkih napada od 11. septembra povećao za 6.500%. Dok je analizirajući podatke State Departmenta došao do zaključka da se u istom periodu proj žrtava povećao za 4.500%.

U periodu od 2007-2011. godine polovica terorističkih napada u svijetu dogodila se u Afganistanu i Iraku, obje zemlje koje je Amerika okupirala. 2014. godine, 74% ukupnih žrtava terorizma poginulo je u Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Siriji i Nigeriji. Od pomenutih pet zemalja, samo u Nigeriji Amerika nije izvodila zračne napade ili okupirala.

10. prosinca 2015. godine, u nastupu na MSNBC-u, republikanski kandidat Ted Cruz izjavio je da je Bliski Istok bio stabilniji prije početka “rata protiv terorizma”.

“Sada, ono što je bilo pogrešno, a vidjeli smo veliki broj sinhroniziranih grešaka u vanjskoj politici, mnoge demokrate i republikanaci u Washingtonu su podržali rušenje bliskoistočnih vlada. A to je završilo u korist negativaca. Završilo je padom u ruke islamskih radikalnih terorista” – izjavio je u svom intervjuu Ted Cruz.

Ben Swann, novinar koji otvoreno kritikuje vanjsku politiku SAD-a, potkrijepio je prijeđašnje tvrdnje riječima da prije američke invazije na Irak nije izvršen niti jedan teroristički napad u toj zemlji, a od tada – invazije 2003. godine, izvršeno je 1.189 terorističkih napada. U zemlji je prije okupacije živjelo oko milion i po kršćana, nakon okupacije, milion ih se iselio u Siriju, a ostalih pola miliona je pod stalnim napadima i represijama ISIL-a.

Prema nekim procjenama, nakon američke invazije 2003. godine, u toj državi, ali i ostatku Bliskog Istoka, poginulo je oko 1.3 miliona stanovnika.

“Broj 3.000 žrtava 11. septembra je neznatan u odnosu na ove brojke” – napisao je Gottinger.

Dodatak:

Broj svih civilnih žrtava od invazije na Irak 2003. godine
Broj svih civilnih žrtava od invazije na Irak 2003. godine

Nevladina organizacija Iraq Body Count navodi da je broj iračkih žrtava između 160-180 hiljada civila, a sa brojem poginulih vojnika ta brojka raste na 251.000.

Piše: Kit O'Connell
Preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button