Rusi i Saveznici silovali su oko 860.000 Njemica

U Treptower parku u Berlinu nalazi se spomenik ruskom vojniku koji za ruku drži malenu njemačku djevojčicu. Na spomeniku piše – sovjetski vojnici spasili su europsku civilizaciju od fašizma.

No, neki smatraju da bi mu bolje odgovarao naziv ‘spomenik nepoznatom silovatelju’. Naime, Staljinovi vojnici silovali su i zlostavljali hiljade njemačkih žena i djevojčica koje su zatekli u oslobođenom Berlinu.

Skulptura ruskog vojnika u Treptower parku
Skulptura ruskog vojnika u Treptower parku

Gabriele Koepp su silovali kada je imala 15 godina

Nakon gotovo 65 godina šutnje Njemica Gabriele Koepp (80) napokon je zatomila strahove te napisala knjigu o silovanju koje su počinili vojnici Crvene armije nakon što su 1945. godine slavodobitno ušli u Njemačku. Potresno svjedočenje objavila je u knjizi “Zašto sam morala biti djevojka”. To je prva knjiga koju je pod punim imenom objavila žrtva silovanja, piše njemački Spiegel.

Bez ljubavi

“Frau, komm!”, bila je zastrašujuća rečenica koju su čule mnoge Njemice nakon pobjede sovjetske vojske. To je bio znak da je sovjetski vojnik pronašao žrtvu. Nesretna Gabriele Koepp i danas loše spava zbog trauma koje je preživjela prije 65 godina. Iako joj je bilo samo 15 godina kad je silovana, nikad se nije mogla zaljubiti.

– Nakon silovanja, za mene je seksualnost bila samo nasilje – ističe gospođa Koepp. Ona potječe iz grada Schneidemuhla, koji se danas zove Pila i nalazi se u Poljskoj. Kada je 1945. godine bilo jasno da Njemačka gubi rat, zajedno sa starijom sestrom krenula je vlakom prema Berlinu. Sovjetsko je topništvo pogodilo vlak, a ona je pokušala pronaći spas u bijegu. Našla je utočište u jednom selu u kojem su se bili smjestili i drugi izbjeglice. U vlaku je posljednji put vidjela sestru. U prostoriju u kojoj su bili izbjeglice upali su ruski vojnici koji su tražili djevojke. Otkrili su je nakon što je jedna starija žena upitala: Gdje je mala Gabi? Vojnik ju je izvukao ispod stola i odveo na silovanje. Sljedećeg ju je jutra opet jedna starija žena “isporučila pohlepnom časniku”. Gabriele Koepp sljedeća se dva mjeseca skrivala od sovjetskih vojnika.

Gabriele Koep koju su ruski vojnici silovali, zbog preživljenih trauma nikada se nije udala.
Gabriele Koep koju su ruski vojnici silovali, zbog preživljenih trauma nikada se nije udala.

Pljačke i silovanja u Berlinu

Nakon bitke za Berlin, sovjetske snage su izvršile masovnu pljačku trgovina, domova, ureda te krađu umjetnina i kulturnih djela. Prema nekim procjenama, i do milijun umjetnina je tako ukradeno do 1948. Vršilo se i masovno silovanje: prema procjenama, samo u Berlinu je silovano između 95.000 i 130.000 žena. U nekim slučajevima, i po deset sovjetskih vojnika se izmjenjivalo u silovanju žena. 

Njemačka historičarka Mirijam Gebhart u knjizi koja je objavljena pod nazivom „Als die Soldaten kamen“ (Kad su stigli vojnici), navodi sljedeće: „Najmanje 860.000 žena i devojaka, ali i muškaraca i mladića, silovali su saveznički vojnici nakon pada Trećeg rajha i u poratnom razdoblju. To se događalo posvuda“, piše Mirijam Gebhart.

Na temelju procjene Mirijam Gebhart od oko 860.000 silovanih Njemica trećinu ili njih 270.000 silovali su vojnici zapadnih armija: 190.000 američki, 50.000 francuski i oko 30.000 silovanja počinili su britanski vojnici. Sovjeti su počinili najmanje 590.000 silovanja, piše historičarka podsećajući kako se do sada vjerovalo da je broj njihovih žrtava između milion i dva miliona silovanih žena.

Kada je riječ o ruskim vojnicima, oni su se isto ponašali na svim “oslobođenim” teritorijama. Poljakinje, Litvanke, Letonke, Estonke… Sve su one doživjele istu sudbinu.

Postoje gradovi u Istočnoj Pruskoj u kojoj je silovana svaka žena starosti od 10 do 89 godina. Često su napastvovane i pred njihovim muževima i drugim članovima porodica, ne bi li ih još više ponizili.

Sveukupno, silovano je od strane Rusa 1944-1945. nekoliko miliona žena; procjena je da se radi o oko 2.5 miliona.

Prošle godine poljski umetnik Ježi Šumčik je izazvao skandal u Gdanjsku kada je postavio skulpturu sovjetskog soldata koji siluje Poljakinju. Skulptura je uklonjena, ali podsećanje na bol onih koji su preživeli oslobođenje nije.

Ruski vojnik nakon oslobađanja Berlina otima biciklo od Njemice.
Ruski vojnik nakon oslobađanja Berlina otima biciklo od Njemice.

Ruski vojnici su pljačkali i silovali i u Jugoslaviji

Iako sovjetske snage nisu izvršile invaziju Jugoslavije, došli su na poziv kako bi pomogli Titovim partizanima u rubnim oslobodilačkim akcijama u Srbiji, poglavito u bitci za Beograd. Ipak, sovjetske snage su vršile pljačku i silovanja.

Naime, čim su Nijemci nestali iz kadra, krenula su zvjerska masovna silovanja, bez obzira na godište, mada su se ponajviše otimali oko mladih djevojaka. U slučaju Kragujevca, recimo, prvo su pobili sve zarobljene pripadnike Vermahta, mahom maloljetne, da bi potom prešli na pljačku i napastvovanja.

Masovna silovanja jugoslovenskih žena i djevojaka od strane pripadnika Crvene armije krajem 1944. godine i početkom iduće nikada nisu kažnjena. Kada se Tito požalio Staljinu, ondašnji šef Kremlja mu je rekao: “To su mladi momci. Neka se zabave, zaslužili su”.

Naši tadašnji podaci, koje navodi i Milovan Đilas, govore o sljedećim zločinima Crvene armije u posljednjim mjesecima 1944. godine: 1219 silovanja, 359 pokušaja silovanja, 111 silovanja sa ubistvom, 248 silovanja i pokušaja ubistva i 1204 pljačke sa fizičkom povredom ili ubistvom. Ukupan broj je na kraju porastao na preko 5.000 silovanih žena.

Priredio: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button