Samo jedna evropska zemlja ima gore puteve od BiH

Na još jednoj listi bh putevi su se našli među najlošijim u svijetu.

Kvalitet putne infrastrukture  u Evropi je dosta šarolik.

Posebno se to dobro vidi iz mape koju je obajvio revijahak.hr.

Prema njoj najbolji evropski putevi su u Holaniji, a potom u Švajcrskoj, dok se najbolji putevi u svijetu nalaze u Singapuru.

S druge strane, na samom evropskom dnu su putevi Bosne i Hercegovine, iza nas je samo Moldavija, s ocjenama 2,8 i 2,6.

Na svjetskom nivou BiH je 121 od 141 države, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu.
Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća- dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100.

I stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini je visoka- 72 poginula lica na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

Pokazuje to I statistika BIHAMK-a.

OVO SU NAJOPASNIJI PUTEVI U BIH

BIHAMK je u svom izvještaju objavio i kartu Bosne i Hercegovine sa definisanim dijelovima države u kojima su nesreće najčešće. U Federaciji BiH, prema izvještaju, najopasniji putevi su u Tuzlanskom kantonu.  Potpunu informaciju o prometnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2018. godini možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, preduzeće “Putevi RS” je  krajem 2017. godine, 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta – Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banja Luke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, naveli su tada u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Iz BIHAMKA su iste godine kao najrizičnije puteve označili magistralnu cestu M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja,slijedi dionica Doboj – Lukavac, zatim Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf i B. Krupa – B. Otoka

Izvor: 6yka

Back to top button