Saudijska Arabija finansirala izgradnju oko 1.500 džamija

Prema izvještajima vlade Saudijske Arabije iz marta 2002. godine, (ovo su sada već zastarjeli podaci) Saudijska Arabija je širom svijeta izgradila oko 1.500 džamija, 210 islamskih centara, preko 200 koledža i blizu 2.000 škola.

Vlada je uložila desetine miliona u promovisanje i afirmaciju islama, a broj knjiga koje je besplatno podijelila širom svijeta prelazi desetine miliona. Zahvaljujući naporima koje ulažu ministarstva Saudijske Arabije, muslimani imaju širom svijeta džamije i islamske kulturne centre, od Buenos Airesa u Južnoj Americi, pa do džamija u Švedskoj, ili pak nekoj afričkoj ili azijskoj zemlji.

Faisal džamija u Islamabadu izgrađena 1986. godine, čija izgradnja je koštala tadašnjih 120 miliona dolara.
Faisal džamija u Islamabadu izgrađena 1986. godine, čija izgradnja je koštala tadašnjih 120 miliona dolara.

Gradnja 1.359 džamija koštala je vladu 820 miliona saudijskih rijala, što je otprilike oko 206 miliona eura, navodi Ain Al-Yaqeen u English Weekly-u.

Islamski centar u Vašington DC izgrađen 1957. godine
Islamski centar u Vašington DC

Također, saudijska vlada finansijski pomaže mnoštvo islamskih istraživačkih centara na prestižnim univerzitetima širom svijeta, poput: Američki univerzitet u Koloradu, Američki univerzitet u Vašingtonu, Svjetski arapski institut u Parizu, a neki od univerziteta čije budžete i istraživanja finansira vlada su: Duke univerzitet u Sjevernoj Karolini, Howard univerzitet u Vašingtonu, Institut historije Arapa i islamske kulture u Frankfurtu, John Hopkins univerzitet u Merilendu, Bliskoistočni institut u Vašingtonu, Shaw univerzitet u Sjevernoj Karolini,, kao i Syracuse univerzitet u Nju Jorku.

Institut historije Arapa i islamskih znanosti u Parizu
Svjetski arapski institut u Parizu

Komplek Fahd za štampanje Kur'ana do sada je distribuirao preko 286 miliona primjeraka Kur'ana na 59 jezika. Svake godine Saudijska Arabija finansira i distribuira oko 10 miliona primjeraka Kur'ana, a štamparija, koja je opremljena najsavremenijom tehnologijom ima kapacitet da štampa čak 30 miliona primjeraka godišnje.

Piše: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button