Šta je to „socijalno preduzetništvo“? Novi model filantropije – One for One

Jednostavnom kupovinom – kupac utječe na nečiji život negdje u svijetu.

Ovaj post je dio posebnog izvještaja o socijalnim inovacijama časopisa What Matters, McKinsey & Company u kojem inovatori iz cijelog svijeta dijele svoje poslovne strategije i godišnjeg izvještaja TOMS kompanije iz 2019. godine.

U narednim pasusima imaćete priliku pročitati kako je glavni menadžer i vlasnik TOMS kompanije, gospodin Blake Mycoskie došao do ideje, i osmislio novi poslovni model i njegove učinke na mnoge živote u svijetu.

„Nikad nisam razmišljao o ulasku u posao s cipelama, i da ste mi prije pet godina rekli da ću upravo to raditi danas, rekao bi vam da ste ludi“, izjavio je već davne 2011. godine Blake Mycoskie.

Ideja o pokretanju TOMS-a mi je došla prilikom putovanja u Argentinu 2006. godine. Tamo sam upoznao neke volontere koji su skupljali rabljene ili malo nošene cipele za siromašnu djecu u svojoj zajednici. Jedan od njih mi je objasnio da mnogoj djeci nedostaju cipele, što je komplikovalo svaki aspekt njihovih života, ali i izlagalo ih mnogim bolestima. Naredne dane sam proveo putujući od sela do sela, svjedočeći utjecajima hodanja bez ikakve obuće: žuljevi, čirevi, razne infekcije, sve su to bili rezultati toga što djeca nisu mogla zaštiti svoja stopala. Htio sam poduzeti nešto u vezi toga, ali šta?

Kao i mnogi drugi koji žele biti filantropi, moja prva misao je bila riješiti problem direktno: „mogao bih pokrenuti vlastitu dobrotvornu organizaciju koja će proizvoditi cipele, ali umjesto potrage za donacijama za cipele, zamoliću prijatelje i porodicu da redovno doniraju novac za izradu prave vrste cipela“. Ali, naravno, ovaj aranžman bi trajao samo dok bi mogao pronaći donatore. Bio je to tradicionalni model filantropije: prepoznati uzrok i pokrenuti beskrajan lov na donatore. Ja sam ipak želio nešto drugo, nešto održivo. Ovoj djeci bez obuće nisu bile potrebne povremene donacije od nekih nepoznatih ljudi, njima je trebao stalan, pouzdan dotok novih cipela. Nakon ove spoznaje, počeo sam tražiti rješenja u svijetu koji sam već poznavao – svijetu biznisa i preduzetništva. Sinula mi je ideja: „Zašto ne osmisliti poslovni model koji će pomoći i osigurati ovoj djeci cipele? Bio je to jednostavan model kojeg danas zovem One for One, „jedan za jedan“; „Prodam jedan par cipela danas, poklonim par cipela sutra“. I tako je TOMS rođen.

Dosad je TOMS poklonio više od 95 miliona pari cipela u 80 zemalja svijeta. 2011. godine sklopljen je partnerski ugovor sa Seva kompanijom kako bi se proširio One for One model. Ovo partnerstvo je urodilo medicinskim tretmanima, operacijama spašavanja vida pacijenata i dioptrijskim naočalima za ljude u potrebi.

Dosad je urađeno preko 780 000 uspješnih medicinskih tretmana očiju pacijenata u 14 zemalja svijeta. Od 2014. godine, u partnerstvu sa Water for People fondacijom i prodajom TOMS kafe pod nazivom TOMS Roasting Co., kroz grantove lokalnim zajednicama dopremljeno je preko 722 000 sedmica čiste vode (sedmica čiste vode = 140l) u područja u kojim se vrši primarna proizvodnja kafe za TOMS Roasting Co.

Pored toga, One for One model poslovanja se proširuje i utječe na mnoge ljude u svijetu i u ovom trenutku. (TOMS COVID – 19 Global Giving Fund je prikupio preko 2 miliona dolara za pomoć ugroženim od pandemije u područjima u kojim djeluju).

TOMS je primjer nove vrste uspješnih kompanija u ovom hirovitom trenutku kapitalizma. Vizionar Blake Mycoskie je osmislio novi poslovni model koji spaja zaradu i filantropiju. Jednostavnom kupovinom proizvoda u ovakvom poslovnom modelu, kupac direktno pozitivno utječe na nečiji život negdje u svijetu.

Nema formula ni procenata. Jednostavno kupite nešto danas, pomognete nekome sutra. One for One. Jedan za jedan.

Ova socijalna komponenta čini TOMS brend više od samog proizvoda. Oni su dio priče, misije i pokreta kome se svako može pridružiti. Ili iskoristiti ovakav poslovni model za neku svoju ideju. Za bolje sutra svih nas na planeti.

Izvor: Stanford Social Innovation Review

S engleskog preveo i prilagodio: Arslan Kurtović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button