Steven Pinker: Šest psiholoških savjeta za bolje pisanje

Jedan od najpoznatijih psihologa današnjice, Steven Pinker, lingvist i kognitivni psiholog sa Sveučilišta Harvard, ima neke odgovore koji će nam pomoći da napredujemo kada je riječ o vještini pisanja.

U svojoj knjizi Smisao za stil: vodič za pisanje misleće osobe u 21. stoljeću ( Smisao za stil: vodite mislioca da piše u XXI. Stoljeću ), objavljeno 2014, Pinker nas savjetuje i nudi nam sveobuhvatan vodič za one koje želimo poboljšati kao pisce.

Uz to, njegovi prijedlozi i učenja temelje se na mnoštvu znanstvenih istraživanja na polju neuroznanosti i kognitivne psihologije: Pinker pregledava nalaze u radnom sustavu našeg mozga i uči nas da poboljšavamo sposobnost pisanja. Autor predlaže niz tehnika i strategija kojima je cilj razumjeti kako funkcionira naš um kako bismo znali kako iz njega izvući maksimum, u ovom slučaju biti kreativniji i učinkovitiji pri pisanju.

6 psiholoških savjeta za pisce

U nastavku smo saželi šest točaka na kojima se temelje učenja Stevena Pinkera. Ako želite biti književnik i poboljšati svoje priče, ovo vam može pomoći.

1. Stavite se u cipele (i u misli) čitatelja

Čitatelji ne znaju što vi znate. To se čini vrlo očitom poantom, ali nije tako očitom. Ako postoje ljudi koji ne razumiju dobro što im pokušavate prenijeti svojim tekstovima, problem nije njihov, već vaš. Oprosti.

Psihološki razlog ovog neuspjeha u pisanju je taj što naš mozak nastoji uzimati mnoga znanja, podatke i argumente zdravo za gotovo jer ih već znate, ali znaju li ih vaši čitatelji jednako dobro kao i vi? Vjerojatno nije, a to je čest problem s kojim se mora suočiti samokritikom i promišljanjem.

Steven Pinker ovu pogrešku naziva “prokletstvom znanja”, i to jest nesposobnost mnogih književnika da shvate da drugi ne znaju što znaju. To dovodi do nejasnih tekstova u kojima se stvari uzimaju zdravo za gotovo koje čitatelja zavađaju. U svojoj knjizi Pinker navodi da je najbolja metoda da se izbjegne upadanje u ovu pogrešku (koja je usput jedna od najčešćih prema urednicima) slanje nacrta teksta osobi bez određenog znanja i pitati ga je li sve razumije ili ne.

2. Koristite izravan stil, sa slikama i razgovorima

Kognitivna psihologija se ne umara ponavljati to preko 30% našeg mozga ima funkcije povezane s vidom. Pinker također ističe da postoji mnogo znanstvenih dokaza koji pokazuju da čitatelji razumiju i mogu se sjetiti više elemenata teksta koji imaju veze s jezikom koji evocira slike.

Uz to, prikladno je koristiti razgovorni stil i čitatelja zamisliti kao poznatu osobu: to će ih natjerati da se osjećaju dijelom priče i unutarnjeg svijeta pisca. Međutim, tvrdi Pinker, pisanjem stila usmjerenog na impresioniranje čitatelja postiže se suprotan učinak, a čitatelj se može osjećati preneraženim i primijetiti veliku udaljenost od onoga što autor želi prenijeti.

Zapravo, istraživanje je to otkrilo mnogi su studenti namjerno koristili vrlo složen rječnik da bi se učinili pametnijima. Zapravo, najjednostavniji tekstovi na leksičkoj razini podudarali su se s autorima vrhunske inteligencije.

Trik za pronalaženje dobrog sklada između čitatelja i autora, prema Pinkeru, je taj što kao pisac zamišljate da se nađete u razgovoru s nekim tko ima sličnu kulturnu razinu kao vaša, ali tko ima nešto manje znanja od vas u polje o onoj o kojoj govorite. Na taj način možete uputiti čitatelja i natjerati ga da otkrije neke stvari koje već znate, a koje još ne zna.

3. Stavite čitatelja u kontekst

Morate objasniti čitatelju što je cilj teksta, zašto im nešto govorite i što će iz toga naučiti. Istraga je izvijestila da čitatelji koji znaju kontekst od početka čitanja bolje razumiju tekst.

I sam Pinker naglašava ovu točku, napominjući da čitatelji moraju znati pozadinu kako bi mogli čitati između redaka i povezati sve koncepte i argumente na intuitivniji način. To znači da se čitatelj nalazi u tekstu iz svog prethodnog znanja, a to mu pomaže da bolje razumije ono što čita. Zapravo, ako ne postoji referenca za kontekstualizaciju, čitatelj neće moći adekvatno razumjeti retke ispred sebe, to će biti površno čitanje.

Savjet je jasan: kao autori moramo locirati čitatelja, pokazati mu što je predmet teksta i što želimo objasniti. Iako neki pisci to odbijaju učiniti jer iz teksta ne uklanjaju neizvjesnost i tajnovitost, istina je da se čini mnogo razumnijim osvojiti čitatelja od prvog trenutka i natjerati ih da zadrže pažnju i zanimanje tijekom čitanja nego da im ne vjeruju da ćete, bez mogućnosti kontekstualizacije, moći završiti čak i prvi odlomak.

4. Kreativnost (ali zdrav razum) kada je riječ o poštivanju pravila

Pod tim ne podrazumijevamo da ne moramo poštivati ​​pravopisna i gramatička pravila, ali kad pišemo, također moramo ostaviti malo prostora za kreativnost i improvizaciju. Rječnik nije sveta knjiga, tvrdi Pinker. Štoviše: urednici rječnika zaduženi su za bilježenje trendova i upotrebe određenih izraza u svakom novom izdanju, a to se postiže samo povezivanjem s društvom, koje je motor koji jeziku daje značenje.

Naravno: morate dobro znati pravila da biste ih s vremena na vrijeme mogli prekršiti dobrom dozom kreativnosti. Kreativnost, naravno, mora biti znak kvalitete, a ne prilika da pokažemo da smo željeli “postati pametni”. Ako ne poznajete temeljito pravila pisanja jezika, bolje je da ne pokušavate izmisliti kotač i u svojim se tekstovima držite nekih pravoslavnih kanona. Bit će vremena za inovacije, kasnije.

5. Nikad nemojte prestati čitati

Ovaj i drugi vodiči za pisanje zanimljivi su i vrijedni alati, ali ako se želite usavršavati kao književnik, trebate puno čitati, iz dana u dan.

Pinkerova je vizija vrlo jasna: da bi bio visokokvalitetan pisac, mora se uroniti u raznolike knjige i tekstove, pokušavajući naučiti nove jezike, književne izvore, nove pojmove i fraze s kojima može rasti kao mislilac i, prema tome, kao Pisac.

Jednostavno je: nastavite učiti i istraživati ​​jedan je od ključeva za proširivanje vašeg mentalnog horizonta i, shodno tome, vaših vještina pisanja.

6. Temeljito i strpljivo pregledajte tekstove

Da biste bili izvrstan pisac, ne preporučuje se da pokušavate napisati sjajne tekstove prvi put, suprotno od sata. Zapravo je to vještina kojom se malo, vrlo malo savlada. Zapravo, to mnogo je bolje ako potrošite puno vremena i brige za pregled i obnovu svojih tekstova.

Steven Pinker vjeruje da je revizija jedan od ključeva dobrih pisaca. „Vrlo je malo autora dovoljno samozahtjevnih da uhvate točne riječi koje najbolje objašnjavaju ono što žele prenijeti. Manje je više. To se postiže sposobnošću da se zna pregledati i pročistiti svaki odlomak, svaka rečenica. Kad pišemo, moramo ga pregledati i preformulirati kako bismo poruku učinili jasnom i prišli čitatelju na odgovarajući način ”, tvrdi Pinker.

Posljednja misao

Sposobnost komunikacije putem tekstova i knjiga nešto je što se može naučiti. Potrebno je samo vježbati i pokrenuti svoj talent.

Ove strategije i tehnike za poboljšanje pisanja koje nam je dao Steven Pinker mogu nam pomoći suosjećati s našim čitateljima i prenijeti našu poruku na najbolji mogući način. Pisati!

Izvor: YMI

Povezani članci

Back to top button