Sunovrat bošnjačke diplomatije: Kome je reis održao lekciju

Koliko je vijest da su Ujedinjeni Arapski Emirati uputili avion nakrcan medicinskom opremom Srbiji, ali ne i našoj državi, iziritirala Bosance i Hercegovce, prije svega Bošnjake, pokazala je današnja reakcija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

Kako se navodi u reakciji koju je objavila MINA, reis je odlučio da zbog ogromnog broja pitanja vjernika da svoje mišljenje o tome zašto je pomoć otišla Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne i bratskoj BiH.

U kratkoj, ali konciznoj reakciji, reis je rekao nekoliko važnih stvari, ukazao na neke loše poteze, ali i prilično uzdrmao pojedince u političkom vrhu naše države.

Analizirajmo redom.

U drugom dijelu se nalazi ključna poruka

U prvom dijelu reakcije reis nam govori da se ne radi o stavu naroda UAE te nam otkriva da je i sam imao kontakte s vlastima i NVO ove superbogate države za dostavu pomoći.

Ona je očigledno izostala, bar za sada, a stigla je u neke druge zemlje. Time je reis, kako kaže i sam bio iznenađen.

U drugom dijelu se nalazi u suštini ključna poruka.

“Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe”.

Praktično, ovom rečenicom reis je opalio šamar bošnjačkoj politici i bošnjačkom političkom vrhu kojeg već 20 godina čini SDA. Tačnije, Bakiru Izetbegoviću i Šefiku Džaferoviću. Obojica, posebno prvi, vole se pohvaliti vezama u islamskom svijetu. Rezultate toga nismo vidjeli.

No, na šta reis cilja?

Kavazović vjerovatno cilja upravo na to da je bošnjačka politika svojim katastrofalnim greškama, diplomatskim gafovima i ekscesima uspjela otjerati skoro sve značajnije prijatelje naše države.

Ukoliko se detaljnije pogledaju diplomatske aktivnosti nadležnih, prije svega Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova, možemo vidjeti samo promašaje.

Od početka krize, u Predsjedništvu se jedino trznuo Milorad Dodik, doduše s akcentom na RS. Željko Komšić i Šefik Džaferović prespavali su krizu i uglavnom izigravali lijeva smetala.

Indikativno je bilo čak da je Dodik razgovarao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te dogovorio izvjesnu pomoć (nakon čega je brže bolje stiglo saopćenje iz kabineta Bakira Izetbegovića da je zapravo on prvi razgovarao s Erdoganom).

Džaferović, kao predstavnik Bošnjaka – ništa.

Zašto šefica diplomatije obilazi firmu u Kaknju?

Što se tiče aktivnosti ministarstva vanjskih poslova tu su stvari još više poražavajuće, a upravo je ministrica Bisera Turković najodgovornija.

(Ne)aktivnosti šefice diplomatije obilježili su gafovi sa studentima iz Italije i njeno skandalozno hvalisanje da je to prva akcija spašavanja(!?), što je ubrzo demantirano.

Možda i najbesmisleniji potez bio je obilazak firme u Kaknju koja proizvodi maske. Dok se javnost u čudu pitala zašto šefica diplomatije obilazi firmu u Kaknju, u kuloarima se priča da se radi o firmi čiji su vlasnici roditelji supruge njenog sina.

Prema našim saznanjima, reis je već kontakirao i glavešine u SDA i prilično im zamjerio neaktivnost, posebno što su svojim politikama uspjeli poremetiti i njegove pokušaje i trud da osigura pomoć narodima u BiH.

Koliko je vanjska politika Bosne i Hercegovine kritična možda se najbolje može protumačiti iz ove reisove rečenice.

“Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u zemlje okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje…”.

Odnosno, ostala nam je još samo ona stara – u se i u svoje kljuse…

Piše: K. Kešmer (Raport)

Back to top button