Sva bošnjačka ubleha stane u pet-šest riječi: vjera, rat, ‘92, Srebrenica. . .

Fikret Hodžić, mladi i uspješni poduzetnik rodom iz Srebrenice, s jakim vezama u kineskom zdravstvu, ovih dana dospio je na naslovnice bh. medija uslijed skandala o nabavci, žargonski rečeno, “valjanju” beskorisnih (jer je Amerika zabranila njihovu upotrebu, a trenutni koje imamo, dosta su bolji) i neupotrebivih respiratora za 10.5 miliona građanskog novca.

Kako se “gazdinstvo” iz Srebrenice koje se bavi uzgojem malina našlo u Kini i počelo uvoziti respiratore, ili kako glasnogovornica CZ-a reče reGISTRatore, prava je misterija. Ili je riječ o genijalnom poduzetničkom njuhu ovog mladog srebreničkog biznismena.

Sarkazam na stranu, možeš biti genijalac, ali u Bosni ti to ništa ne znači, bez stranačkih veza i stranačkih tendera. A tendera u ovom slučaju nije ni bilo.

No, da se vratimo razlogu zbog kojeg sve ovo pišem, a to je patetična instagram jadikovka mladog poduzetnika, koju u cjelosti možete pročitati ispod, a kratku analizu u nastavku:

Moje ime je Fikret Hodzic. Sin sam Ibrahima i majke Fikrete, žene koja evo već drugu noć provodi moleći Boga da oprosti onima koji joj zulum čine. Znate , moja majka je žena koja je prošle godine, upravo u mjesecu ramazanu pravila iftar u Srebrenici, na mome gazdinstvu Damiru Masicu, mom prijatelju. Da stvar bude čudnija, nije samo on bio na tom iftaru, još mnogo njih je koji danas čujem pišu svašta o meni . Obećao sam bio sebi i onima oko mene da se neću vise oglašavati na temu koja je ovih dana udarna vijest u našoj zemlji, ali gledajući ljude koji me istinske vole i njihovu bol odlučio sam ipak nešto još reci . Krenut ću redom. Prvo su rekli da nemam dozvolu za uvoz respiratora pa se onda desilo da imam . Onda su rekli da sam zaredio pet miliona a evo dok ovo pišem stiže vijest da sam nešto manje od miliona. Siguran sam da će ova cifra ici još dosta niže. Također, vjerujem da će u danima koji dolaze biti još mnogo laži i “dobro” spremljenih plaćenih tekstova. Uspjeli su u tome, priznajem. Odlučni su zapravo da uništite ono sto su neki započeli 92. Šteta je ogromna. Pozivam Tuzilastvo BiH da sto prije počnu raditi na slučaju “Srebrena malina” , neka ispitaju svaki segment našeg poslovanja od nastanka naše firme . Ja kao vlasnik i odgovorno lice spreman sam za svaku neregularnost snositi posljedice koju nalaze zakon. Na kraju, ponosan sam na ono sto je uradila Srebrena malina. Mi možda za sedam dana nećemo moći dalje, ali ostaje istina da je ova kompanija, iz sela Suceska jedina koja je u regionu uspjela za deset dana od dana uplate u BiH da uveze 100 komada respiratora. Svi oni koji su iskoristili ovu situaciju za vlastitu promociju, poput također mog prijatelja Badnjevica , mogu mi se javiti i dostaviti po njihovim cijenama još 100 respiratora jer imamo upit od jedne komsijske zemlje za prodaju, pa će nam biti drago da ovoga puta zaradimo malo vise nego u BiH i na taj način našu firmu spasimo od propadanja. Neka Bog čuva ovu zemlju, ljudima u njoj neka moja priča bude opomena da ne ruše tudje snove i neka ja budem zadnji koji je iz ove zemlje morao otići da bi nekim drugima bilo komotno ! (instagram objava bez ikakvih ispravki)


Šta reći na sve kazano? Neću se baviti medijskim napisima i prepričavati što je već kazano već ću na drugi način analizirati ovu dobro uhodanu bošnjačku patetiku. Jednostavna analiza vokabulara najlakši je način detektovanja ublehe. Dovoljno je uočiti ključne riječi i motive koje osoba koristi kako bi se u cjelosti obujmila svekolika patetika govornika (mati, iftar, ramazan, rat, ‘92, izlišni patriotski slogani…), no krenimo redom:


mati, simbol dobrote, ljubavi, topline. Valjda zbog tog spomena matere (mame, majke) treba da se raznježimo i otvorimo svoje srce prema ovom mazlumu (arap. osoba kojoj je učinjena nepravda).

iftar, to bi valjda trebalo da znači da je dotični dobar musliman. Kome još smetaju uspješni muslimani?! A i ramazan je, gdje vam je samilost, dragi Bošnjaci?!

Srebrenica, auu, Srebrenica je crvena linija! Inače, spomen Srebrenice ili genocida kod bošnjačkih ubleha uvriježio se kao neupitni način amnestije svih aferima. Srebrenica u određenim situacijama dođe nešto poput ukazanja na džumi petkom ili pred izbore. Dokaz odanosti velikobošnjačkim idealima.

▪ Vrhunac ublehe: …odlučni su zapravo da unište ono što su neki započeli ‘92… – ovo je već žešći oblik kretenizma i potpuno odsustvo stida jer se u 2020. i kriminalnoj aferi spominje rat, stradanje, golgota Bošnjaka… Sinko, godina je 2020!

Dakle, ona trgovina genocidom (majicama) na Hifinim pumpama nije nikakav presedan već spremnost na beskrupoloznu eksploataciju i trgovinu kostima iz Potočara, što ova rečenica samo potvrđuje.

poziva Tužilaštvo, u BiH – raju kriminala i korupcije, pozivati se na “pravdu i bh. tužilaštvo” više je čin inkriminacije nego poštenja, jer je svima odveć jasno da vladajuće stranke vladaju “(ne)pravdom” u u ovoj državi.

Neka Bog čuva ovo zemlju… kao i svaki “veliki patriota” (čitaj, osoba koja je hajrovala od sistema), poziva se na svoj neupitni patriotizam bez obzira na golgote kroz koje prolazi, i završava u duhu američkog slogana “God bless America”. I eto, k'o biva, u Bosni će ti sve oprostiti, osim uspjeh. A njemu to, nekim čudom, ovih dana svi zamjeraju. Naravno, nije rekao da je biznis pokrenuo zahvaljujući donaciji Federalnog ministarstva u iznosu od 200.000 maraka. Helem nejse.

▪ I na kraju, tvrdnja da je poduzetni Fikret iz Srebrenice s jakim vezama u Kini napravio podvig “valjajući”, opet napominjem, lošiju robu od one koju već imamo u našim bolnicama, je groteskna. Nije riječ ni o kakvom podvigu, već o dealu i bezočnom profiterstvu. Sva priča o “jedini imali dozvolu ili jedini uspjeli u predviđenom roku” je obična ubleha. Zejd Šoto, generalni menadžer jedne privatne klinike još u martu nudio je Fikretovom i Fadilovom ortaku Fahrudinu kupovinu njemačkih respiratora po cijeni od 9.000 maraka. Rekli su da im ne trebaju.

Sad znamo i zašto.

Složit ćete se, da vas neko optuži za kriminal ili u najmanju ruku nečasne radnje, prvo što je za očekivati su jasni i konkretni argumenti koji to opovrgavaju, a ne intimna patetika i igra na kartu čitalačkih emocija. Sve je bilo transparentno, tender je zakazan i održan tada, ja sam se prijavio tog dana, imao sam dozvolu, odakle meni poljoprivredniku “medicinska dozvola”, izabrali su mene, zašto su me izabrali… I mnoštvo pitanja i odgovora kojih nema. A znamo i zašto.

Jedno sigurno znamo, sva bošnjačka patetika, kao što vidite, stane u pet-šest riječi: mati, ramazan, iftar, Srebrenica, rat, ‘92, Bosna…

Bestidno igranje na kartu emocija, jer eto, svi se urotili protiv prepoštenih i uspješnih Bošnjaka.

No, previdjeli su jedno, “sile koje nasrću na našu vjeru i domovinu umorit će se, ali bosanske gazije neće.”

Za biznis od 10.5 miliona maraka, vjerujem da se ni vi ne biste umorili.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos) 

Povezani članci

Back to top button