„Svemir miševa“ – Čuveni eksperiment iz 1968.

Četiri para miševa stavljena su u ograničen prostor sa beskonačno mnogo hrane i vode i bez predatora. Cilj je bio da se vidi šta se dešava sa jednom populacijom u idealnim uslovima života.

Inicijalno, miševi su se razmnožavali i populacija je rasla munjevito. Nakon godinu dana bilo je preko 600 miševa u ovom malom prostoru i počelo je propadanje socijalne strukture na sljedeći način:

Mužjaci su prestali da brane svoju teritoriju a ženke su počele da se ponašaju agresivno. Prestala je briga o deci. Mužjaci su polako postajali pasivni i nisu bili zainteresovani za seks sa ženkama. Bilo je sve manje potomstva. Mužjaci su po cijeli dan samo jeli, spavali, i brinuli samo o sebi. Populacija se iz dana u dan smanjivala i na kraju je došlo do istrebljenja.

Miševi

Šta to znači za ljude?

Zaključak njegovog eksperimenta bio je kako prevelika populacija neizbježno vodi izumiranju, čak i u svijetu u kojem vlada vječito izobilje. Miševi nisu ugibali zbog gladi nego zbog nasilja.

Također, prevelika populacija je posve promijenila ponašanje miševa zbog čega su odbacili sve navike, norme i moral, zbog čega su na koncu i izumrli.

Eksperiment je i danas zanimljiv istraživačima. Nedavna studija dokazala je kako čitav poligon nije bio prenapučen, ali su neki agresivni mužjaci čuvali hodnike sa samo jednim prolazom u kojem su smjestili nekoliko ženki (“oni lijepi”) pa je ostatak postao prenapučen.

U vrijeme kad se dr. sci Calhoun brinuo oko prenapučenosti, na Zemlji je živjelo manje od 4 milijarde ljudi. Danas nas je 7, 3 milijarde.

Dio eksperimenta i ponašanje miševa u stanju utopije, možete pogledati na videu ispod:

Back to top button