Svjetski indeks sreće za 2023: Samo tri zemlje iz regiona iza BiH

“Svjetski izvještaj o sreći” koji rangira više od 150 zemalja, od 2012. na Međunarodni dan sreće, 20. marta, objavljuje “Mreža rješenja Ujedinjenih nacija za održiv razvoj”.

“Izvještaj o sreći” zasniva se na procjeni građana i na ekonomskim i socijalnim podacima. U izvještaju se uzima u obzir šest ključnih faktora: socijalna podrška, prihodi, zdravlje, sloboda, velikodušnost i nepostojanje korupcije. Daje se ocjena za zadovoljstvo na osnovu prosjeka podataka u trogodišnjem periodu, prenosi France Press.

Od zemalja u susjedstvu ispred Bosne i Hercegovine su Slovenija na 22. mjestu, Rumunija na 24, Slovačka na 29, Kosovo na 34. mjestu, Srbija na 45, Hrvatska na 48, Mađarska na 51, Crna Gora na 67, BiH na 71. mjestu, a iza BiH nalaze se samo Bugarska na 77, Albanija na 83, Sjeverna Makedonija na 87.

Ove godine je Sjeverna Evropa ponovo dominirala u prvim mjestima sa Danskom na drugom mjestu odmah nakon Finske, a zatim trećeplasirani Island. Na četvrtom mjestu je Izrael što je porast od pet mjesta u odnosu na izvještaj prošle godine.

Iako se iste zemlje u velikoj meri pojavljuju na vrhu liste iz godine u godinu, autori izvještaja su identifikovali Baltičke zemlje kao brzo napredujuće ka nivou Zapadne Evrope.

Jedina nova zemlja među prvih 20 najsrećnijih – Litvanija, prešla je na 20. mjesto i potisnula Francusku na 21. mjesto, dok je Estonija prešla sa 66. mjesta 2017. na 31. mjesto 2023. godine.

Uprkos ukrajinskoj krizi i kovidu, razni oblici svakodnevnog dobročinstva, kao što je pomoć nepoznatoj osobi, poklon dobrotvornoj organizaciji ili drugi oblik pomoći su iznad prepandemijskkog nivoa u svijetu, druge uzastopne godine, rekla je profesorka Lara Aknin, jedna od autorki izvještaja.

U Ukrajini, uprkos velikoj patnji i šteti tokom ruske invazije, postoji “mnogo jači osjećaj zajedničke svrhe, ljubaznosti i povjerenja u ukrajinsko rukovodstvo” nego poslije ruske aneksije Krima 2014. godine, rekao je u saopštenju profesor Jan-Emanuel De Neve, jedan od autora izvještaja.

Cjelokupnu listu možete pogledati na sljedećem linku: Svjetski indeks sreće za 2023.

Povezani članci

Back to top button