The American Journal of Psychiatry: Religiozne osobe manje depresivne i rjeđe sklone suicidu

Vjerska pripadnost povezana je s manje suicidalnog ponašanja kod depresivnih pacijenata. Nakon što su u obzir uzeti i drugi čimbenici, otkriveno je da veće moralne primjedbe na samoubistvo i niža razina agresije u religiozno povezanim subjektima mogu djelovati kao zaštitni čimbenici u borbi protiv pokušaja samoubistava. Daljnja studija o vjerskoj povezanosti i pozitivnom utjecaju na agresivno ponašanje mogla bi poslužiti za nove terapijske smjernice u prevenciji suicida, navodi se u zaključku izvještaja prestižnog naučnog žurnala The American Journal of Psychiatry iz 2004. godine.

Prema istraživanjima International Association for the Study of Pain (IASP) iz 2002. godine, došlo se do zaključka da je stopa suicida najmanja među muslimanskom populacijom, pa tako, primjera radi, ona u Kuvajtu iznosi 0.1 na 100.000 stanovnika, dok među hindusima (Indija) i kršćanima (Italija), ona iznosi 10 na 100.000 stanovnika, međutim, Japan prednjači sa 17.9 suicida na 100.000 stanovnika.

Japanska stopa samoubistava (broj samoubistava na 100.000 stanovnika) iznosila je 19.5 do 2014. godine. Rusija se na listi od osam najvećih ekonomija popela na vrh sa 21.8 samoubistava na 100.000. Japanska stopa bila je daleko veća nego je to slučaj sa 15.1 u Francuskoj, 13.4 u SAD-u, 12.6 u Njemačkoj, 11.3 u Kanadi, 7.5 u Britaniji i 7.2 u Italiji.

Najviša stopa zabilježena je u Litvaniji, gdje je zabilježeno 30.8 samoubistava na 100.000 stanovnika. Nakon toga slijedi Južna Koreja sa 28.5 i Surinam sa 24.2 samoubistva na 100.000 stanovnika. (podaci iz 2016)

Prema studiji IASP-a urađen je i grafikon, koji pokazuje koliki je udio suicida prema religijskoj pripadnosti.

Istraživanje IASP

Prema Evropskoj studiji čija istraživanja predvodi Humboldt univerzitet iz Berlina, u studiji objavljenoj 5. januara 2012. godine, došli su do rezultata da su npr. vjernici u Turskoj, koja je većinski muslimanska, sretniji nego vjernici u Švedskoj, čije društvo je uglavnom sekularno.

Stopa suicida u nekim od najrazvijenijih zemalja svijeta prema istraživanjima Economista iz 2014.7

Neki od rezultata do kojih je došla The Heritage Foundation su sljedeći: 

  • Depresivne osobe će češće počiniti samoubistvo, naročito osobe koje su slabije dolazile u crkvu, sinagogu, džamiju, hram itd.
  • Homoseksualci imaju jednu od najviših stopa samoubistava bilo koje grupe u društvu, a poznato je da ne odlaze često u crkvu zbog stalnog odbijanja i homofobije.
  • Prisustvovanje vjerskim službama potencijalno daje pojedincima dodir sa zajednicom i njenu podršku. Oni koji nemaju podršku zajednice najvjerojatnije će počiniti samoubistvo.

Iako se rezultatim istraživanja može manipulisati na razne načine, evidentno je da razne studije nekih od najprestižnijih svjetskih institucija iz raznih perioda ovog i proteklog stoljeća ukazuju da religioznost igra veliku ulogu u borbi protiv depresije i suicida. Ono što studije predviđaju jeste, da će do 2020. godine depresija postati najrasprostranjenija bolest u svijetu.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button