Tolerancija Sulejmana Veličanstvenog – Treba li Jevreje raseliti zbog lihvarstva

Leonhart Rauwolff (umro 1596) bilježi oko 1575. godine, tokom svojih putovanja po Osmanskom carstvu, sljedeću anegdotu o Sulejmanu Veličanstvenom:

„Desilo se tako da je za vrijeme vladavine Sulejmana Velikog, kako nam je o tome pričao dvorjanin, data naredba da se svi skupe kako bi raspravili da li je isplativije da se Jevreji trpe u pokrajinama, ili da ih se raseli. Nakon što su svi iznijeli mišljenja, a veći dio se izjasnio da ih ne treba trpiti zbog njihovog nepodnošljivog lihvarenja kojom su tlačili careve podanike, car im iznese svoje mišljenje, i to u ovom slučaju opširnije: kazao im je da pogledaju u jednu posudu sa cvijećem koja se nalazila u sobi, a u njoj je bilo mnoštvo raznolikih šarenih cvjetova. Potom ih je pitao da li ne misle da svaki u svojoj izraženoj boji ne dovodi drugi do još značajnije izražaja; dakle, zar ne bi bilo tako da bi ljepota drugih cvjetova na neki način bila narušena kad bi jedan uvehnuo? Nakon što je svaki od njih čuo i odobrio mišljenje on stane govoriti i objašnjavati sljedeće: ‘Što više naroda imam u svome carstvu pod mojom vlašću kao što su Turci, Mauri i Grci, u tolikoj mjeri oni donose veći autorite mome kraljevstvu i čine ga slavnijim. Mislim da je pogodno da svi oni koji su bili zajedno već tako dugo ostanu zajedno, kako se ne bi izgubio dio moje slave, i da se toleriraju i u budućnosti.’ Savjetu je bilo milo ono što je car kazao i svi su se složili da stanje ostane onakvo kakvo je dosada i bilo.“

Pogledati: Leonhard Rauwolf, Travels, str. 46.

Priredio: Resul Mehmedović

Leonhart Rauwolff (1535-1596) bio je njemački fizičar, botaničar i putopisac. U periodu od 1573-1575. godine putovao je Levantom i Mezopotamijom, a razlog njegovog putovanja bila je potraga za ljekovitim biljem, pa je po povratku kući napisao botanički herbarium, a kasnije je u drugoj knjizi opisao svoje putovanje po tadašnjem islamskom svijetu, pri čemu je i zabilježio pomenuto predanje o sultanu Sulejmanu.

Povezani članci

Back to top button