Top 10 izvoznika halal mesa u svijetu – Biznis vrijedan milijarde dolara

Najveći uvoznik halal certifikovane hrane iz zemalja OIC-a je Saudijska Arabija, a na drugom mjestu je Malezija, dok su UAE, Indonezija i Egipat zauzele treće, četvrto i peto mjesto u top 5 vodećih uvoznika halal hrane.

U međuvremenu, 10 najvećih izvoznika halal mesa u zemlje Organizacije islamske saradnje (OIC) čine ukupnu trgovinsku vrijednost od 14.04 milijardi dolara. Brazil je najveći izvoznik halal mesa u ove zemlje s trgovinskom vrijednošću od 5.19 milijardi dolara, na drugom mjestu slijedi Australija sa 2.36 milijardi dolara, zatim Indija sa 2.28 milijardi dolara. Ostali veliki izvoznici su: Francuska (0.8 milijardi dolara), Kina (0.7 milijardi dolara), Sudan i Južni Sudan (0.63 milijarde dolara), Holandija (0.59 milijardi dolara), Španija (0.56 milijardi dolara), Somalija (0.47 milijardi dolara) i Turska (0.46 milijardi dolara) milijarde).

Proteklih godina zabilježen je ogroman porast interesovanja za halal proizvode i halal tržište, kao i činjenca da se multinacionalne prehrambene kompanije brzo šire u halal zonu. Počevši od glavnog dobavljača hrane, brazilskog BRF-a, pa do vodećih svjetskih korporacija za preradu hrane, kao što su Nestle, pa čak i maloprodajni giganti kao što su Carrefour, Walmart i Whole Foods koji se sve više otvaraju halal proizvodima.

U 2015. godini, muslimanska populacija je dostigla 1.8 milijardi i očekuje se da će biti najbrže rastuća religijska grupa na svijetu i da će se do 2060. povećati za 70%, tj. na skoro 3 milijarde ljudi, prema prognozama Pew Research Centra. To je sjajna vijest za mesnu halal industriju, s obzirom da su glavni pokretači i konzumenti tog tržišta muslimani, navodi Euro Meat News.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button