Tragični događaj koji je inspirisao nastanak svjetskog brenda Nestle

Stajao je zbunjeno gledajući kako dijete njegovog komšije umire, jer je odbijalo da doji majčino mlijeko. Danima je bio pod dojmom tog tragičnog događaja i taj trenutak je promijenio cijeli njegov život, ali i život mnogih mališana u svijetu, jer ih je Anri Nestle (Henri Nestlé) obradovao i pomogao svojim novim načinom ishrane beba. On je u svijetu ostao poznat kao “otac dječije hrane”.

Rođen je 10. augusta 1814. godine u Frankfurtu na Majni, kao jedanaesto od četrnaestero djece uglednog njemačkog proizvođača staklara.

Kasnije je preselio u grad Veveu (Vavey) u Švicarskoj gdje se i danas nalazi sjedište korporacije Nestlé. Većina njegove braće i sestara umrla je još u djetinjstvu. Pojedini hroničari tvrde da ga je baš ta nesretna sudbina najbližih nagnala da se opredijeli za pravljenje dječije hrane. U mladosti se njegov život nije razlikovao od života njegovih vršnjaka niti se on u nečemu posebno izdvajao od drugih. Kada je imao 29 godina kupio je malu tvornicu za preradu oraha i lješnika, ali nikada s uma nije smetnuo djecu koja su umirala jer im je iz nekih razloga bilo uskraćeno majčino mlijeko. Ta mala tvornica zapravo je bila prva sjemenka iz koje se razvilo ogromno stablo velike i uspješne proizvodnje dječije hrane. uprkos činjenici da je njegova ideja imala mnoštvo oponenata u njegovom okruženju. Nakon dvadeset i četiri godine on je uspio napraviti kravlje mlijeko u prahu, pomiješati ga sa pšeničnim brašnom i tom smjesom hranio je jedno dijete kojem je spasio život, iako je ono za doktore već bilo beznadežan i izgubljen slučaj. Time je njegovo ime postalo poznato po dobru i dobročinstvu, a njegova tvornica je počela raditi ludom brzinom da bi zadovoljila potrebe ljudi za tim prahom, odnosno za tom prvom dječijom kašom koja je proglašena pravim čudom.

Anri Nestle ostvario je svoj dugo sanjani san, proširio je proizvodnju i svoju fabriku dizajniravši joj logotip u obliku ptičijeg gnijezda, povezujući to sa značenjem svoga prezimena Nestle, koje na njemačkom znači malo gnijezdo. Međutim, ono je također simboliziralo i značilo sigumost, saosjećanje, majčinstvo, hranu, porodicu i sva ona mnogobrojna značenja porodične intimnosti i topline. Kompanija Nestle postala je vodeća u svijetu u proizvodnji mnogih artikala. Ona je prva počela proizvoditi mlijeko u prahu, ali je itekako poznata i kao proizvođač čuvenih čokoladnih biskvita (Nestle, Lion, Nuts, Kit-kat), zatim, nama dobro poznate kahve (Nescafe), mineralne vode, supe (Maggi), majoneze (Thomy), čokoladnog napitka Nesquik i mnogih drugih proizvoda.

Zato, razmišljaj! Jer, sv veliki izumi za koje danas znamo i kojima se divimo, počeli su kao obične ideje. I još nešto, budi ustrajan i ne odustaj dok ne uspiješ ideju pretvoriti u djelo.

Odlomak iz djela: Selva El-Udejdan, Tako se pobjeđuje očaj, Amos Graf, Sarajevo, 2013., str. 142-143.

Povezani članci

Back to top button