Tursko ekonomsko čudo 2000-ih

Naslov: Tursko ekonomsko čudo 2000-ih: kratka historija uspona i padova

Autor: Mustafa Acar

Broj stranica: 216

Izdavač: Dialogos

Godina izdanja: 2023.

S turskog i engleskog preveli: Seid Dazdarević i Resul Mehmedović

Urednik: Resul Mehmedović

O knjizi:

“Knjiga Tursko ekonomsko čudo 2000-ih: kratka historija uspona i padova autora Mustafe Acara predstavlja izuzetan doprinos u svrhu razumijevanja ekonomskih, političkih i širih društvenih odnosa u Turskoj. Knjiga je posebno bitna za bosanskohercegovačku javnost u okviru koje postoje brojni mitovi o aktuelnom turskom ekonomskom (ne)uspjehu. Uobičajno je, i vjerovatno najjednostavnije, da se uspjeh pripisuje djelovanju pojedinca, dok neuspjeh djelovanju stranih sila (eksterni faktor).

Acar vješto dekonstruira ove i druge mitove, dokazujući da je upravo sloboda odnosno ‘više slobode’ temelj turskog ekonomskog čuda u prvoj dekadi novog milenijuma. Također, manjak slobode, višak političke koncentracije moći i sve negativno što posljedično dolazi, ali i utjecaji negativnih ekonomskih okolnosti na globalnom tržištu – od čega turska ekonomija značajno zavisi – razlozi su neuspjeha u drugoj dekadi, pa sve do današnjeg dana, kad Turska korača iz krize u krizu.” (Admir Čavalić, MA, ekonomista)

“Profesor Mustafa Acar nam u knjizi Tursko ekonomsko čudo 2000-tih: kratka historija uspona i padova kroz analizu turske ekonomije i politike donosi osnovne lekcije iz političke ekonomije. On argumentirano pokazuje kako realpolitika u praksi često znači zanemarivanje tih osnovnih lekcija, čime se neminovno generira ekonomska nestabilnost. (…) Mustafa Acar ne nastupa kao protivnik Erdoğanove vlasti, on na momente pokazuje izrazitu simpatiju prema rezultatima vlasti do 2013. godine, a ne krije ni oduševljenje jačanjem geopolitičke uloge Turske. Međutim, njegov naučni integritet mu ne dozvoljava da ćuti. Tamo gdje autor smatra da je nužno izreći kritiku on to čini bez ustručavanja, ali uvijek argumentirano i jezikom činjenica.” (Dr. sc. Damir Bećirović, ekonomista)

 

Povezani članci

Back to top button