U 89. godini preminuo idejni tvorac Al-Kaide – Zbignjev Bržežinski

Sinoć je u 89. godini života preminuo Zbignjev Bržežinski,  rođen u Varšavi 1928., a obzirom da mu je otac bio diplomata, često je mijenjao mjesto stanovanja. Drugi svjetski rat ih je dočekao u Montrealu, pa zbog invazije, prvo njemačke, a zatim i ruske, nisu mogli da se vrate nazad. Upravo zbog ruske okupacije Poljske, Bržežinski je cijeloga života bio gorljivi neprijatelj komunista i SSSR-a. Bio je savjetnik za vanjsku sigurnost američkog predsjednika Džimija Kartera i idejni tvorac Al-Kaide. Uz Henrija Kisindžera, bez sumnje najpoznatiji vanjskopolitički strateg SAD-a u proteklom stoljeću. Ukratko, genijalan um i autor nekoliko nezaobilaznih djela iz oblasti geopoltike, a na naše jezike su prevedene dvije knjige (koliko je meni poznato), nezaobilazna Šahovska ploča i Strateška vizija (knjiga o rivalstvu SAD-a i usponu Kine).

Svoju genijalnost je pokazao 80-ih godina, tačnije, kada su Rusi 1979. okupirali Afganistan. Invazija na Afganistan dogodila se iz razloga što je Moskva željela da na vlast dovede podobne komuniste, iako su godinu dana ranije pod vodstvom Muhameda Terakija, afganistanski komunsti revolucijom došli na vlast. Odmah po izbijanju sukoba Bržežinski je pisao predsjedniku Karteru da imaju priliku Rusima prirediti njihov (ruski) Vijetnam. Ideja je bila da CIA proxy ratovanjem iscrpi i dotuče oronuli Sovjetski Savez. Na kraju su i uspjeli.

CIA je preko pakistanske obavještajne službe počela da naoružava Afganistance. Treba napomenuti da u tom naoružavanju nije učestvovala samo Amerika, već su svoj svesrdan doprinos dale i arapske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom. Da paradoks bude veći, Amerika je 1980. godine bojkotovala olimpijske igre u Moskvi, tobože u znak protesta zbog ruske okupacije i zločina u Afganistanu.

Nakon što su Rusi uvidjeli besmisao rusko-afganistanskog rata, (lično kaže) tadašnji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov, rekao sam Amerikancima na pregovorima u Švicarskoj da želim da se povučemo iz Afganistana. No, Amerikanci nisu uopće bili zainteresovani za to, već su nakon toga još više počeli da naoružavaju Afganistance, naročito najekstremnije grupe, među kojima su svakako najpoznatiji Talibani, a sve sa ciljem da zadrže Ruse i oduže sukob.

Ishod osmogodišnjeg rusko-afganistanskog rata bio je pogibija oko 15 hiljada ruskih vojnika, milion i tristo hiljada afganistanskih civila i oko 350 hiljada afganistanskih boraca.

Ukratko, tako je nastala Al-Kaida – zahvaljujući briljantnoj strategiji Zbignjeva Bržežinskog, koji je prije nekoliko godina o tome izjavio: “Opet bih isto uradio”.

Bez sumnje, genijalna ideja i lekcija kako se vode ratovi, manipuliše masama i žrtvuju tuđa država i tuđi životi za vlastite ciljeve.

Piše: Resul S. Mehmedović

Povezani članci

Back to top button