U BKC-u Tuzla održana promocija knjige “Rani islam i početak kapitalizma”

Na posjećnoj i zanimljivoj promociji knjige “Rani islam i početak kapitalizma”, u petak 19. februara 2021. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona predstavljena je knjiga njemačkog historičara i bankara Benedikta Koehlera, koju je preveo i priredio Resul Mehmedović, publicista i prevodilac.

Urednik Mehmedović je u svom predstavljanju knjige posebno istakao njenu dimenziju u kojoje je ispričana do sada nepoznata pripovijest o Poslaniku islama, njegovim ekonomskim reformama i utjecaju koji su one ostavile na razvoj čovječanstva, te autorove analize osoba historijskih dešavanja koja izlaze iz muslimanske, uljepšane i romantičarske percepcije perioda nastanka islama, u kojoj autori, muslimani, nerijetko izgube osjećaj za realnost.

– Tvrdnja da je današnji kapitalizam i prosperitet modernog društva u direktnoj vezi s pojavom islama u Arabiji i djelovanjem Poslanika islama, nije nikakav mit ili neodrživa teza već historijski fakt na koji muslimani moraju biti ponosni i iz čega treba da crpe snagu i ideje u iznalaženju rješenja za probleme savremenih muslimanskih društava – istakao je Resul Mehmedović.

Promotori Admir Čavalić, MA ekonomije i dr.sc. Damir Bećirović  u svojim izlaganjima posebno su istakli doprinos Resula Mehmedovića i njegovu nesebičnu posvećenost u prevođenju kapitalnih djela koje su našim čitateljima dostupna prije svega njegovim entuzijazmom, te sadržaj knjige koji nakon čitanja mijenja percepciju arapsko-islamske kulture i civilizacije.

Knjigu je izdao Centar za javne politike i ekonomske analize Zenica.

Bosanski kulturni centar TK u ovoj sedmici organizuje i promociju knjige poezije “Zaleđeni uzdah”, profesorice Amre Mujezinović iz Živinica. Promocija će se održati u petak 26. februara/veljače, također u Plavoj sali sa početkom u 18 sati.

(BKC Tuzla)

Dialogos
Back to top button