Ugledni The Economist pisao o tehnološkom bumu u Srbiji

Ugledni The Economist magazin danas je pisao o digitalnoj revoluciji u Srbiji i nevjerovatnom tehnološkom bumu koji je zahvatio naše susjede.

Tehnologija čini najmanje 6% BDP-a Srbije. Zapošljava oko 45.000 ljudi. Strane firme su u proteklih šest godina uložile više od 500 miliona dolara na startap kompanije u Srbiji, kaže Zoja Kukić iz Inicijative „Digitalna Srbija“ (IDS), koja zagovara interese ovog sektora. Prošlogodišnji izvoz očekuje se da je dostigao 1,4 milijarde eura (1,5 milijardi dolara), što je povećanje za 55% u odnosu na 2017. Realna cifra mogla bi biti mnogo veća, kaže Nebojša Đurđević, šef IDS-a. Pravila deviznog poslovanja podrazumijevaju da se plaćanja često šalju kompanijama osnovanim u inostranstvu, i niko ne može da prati približno 10.000 freelancera koji često posluju sami, navodi se u The Economistu.

Jedan od najpoznatijih proizvoda svakako je Top Eleven, fudbalska igrica koja ima 219 miliona registrovanih korisnika, a koju je kreirao Nordeus, najpoznatija srpska tech kompanija. Ali fintech, biotech i ai su sve važniji, mada i dalje teško privlače investitore u Srbiji.

Dok The Economist piše o srbijanskom tehnološkom bumu, u BiH na sjednici FBiH pada zakon, tj. ne biva usvojen Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji bi obrtnicima u FBiH donio čitav niz unapređenja i uveliko im olakšao poslovanje. Zbog bahatosti političke elite i tromosti javnog mnijenja i glasača, Bosna i Hercegovina je, očito, samovoljno osuđena da bude balkanski ekonomski šepavac, naročito jer se prema posljednjim rangiranjima ekonomskih sloboda za 2019 BiH nalazi daleko iza svih zemalja bivše Jugoslavije, osim Hrvatske, koja je tri mjesta iza.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button