Univerzitet Victoria optužen je za cenzuru nakon uklanjanja materijala o zločinima srpske vojske

(Melburn, AUSTRALIJA) – Univerzitet Victoria pokleknuo je pod pritiskom prosrpskog blogera i uklonio materijal koji se odnosi na zločine nad bosanskim muslimanima iz predavanja o ljudskim pravima.

YouTuber Charles Cather, američki bloger sa sjedištem u Novom Sadu u Srbiji, vodio je kampanju za uklanjanje dijela prezentacije predavača u kojima se opisuju ubistva bosanskih Muslimana od strane srpske vojske.

Materijal na koji su se predavači referirali napisao je filozof Richard Rorty u radu Ljudska prava, racionalnost i sentimentalnost i uključuje citat američkog pisca Davida Rieffa koji je izvještavao o ratu u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995.

Gospodin Rieff rekao je da je bio svjedok zločina nad bosanskim muslimanima, poznatim kao Bošnjaci. „Srbima muslimani više nisu ljudi (…) Muslimanske zarobljenike koji leže u redovima na zemlji, čekajući ispitivanje, srpski stražar je prevozio u malom kombiju za dostavu“, napisao je Reiff.

Gospodin Cather rekao je da je citat g. Reiffa „degradirao Srbe“ i u svom videu od 14. maja pozvao je 48.000 pratilaca da podnesu žalbu univerzitetu. Sljedećeg dana Cather je objavio još jedan video likujući da je univerzitet uklonio materijal i poslao mu e-mail izvinjenja.

U e-mailu Univerziteta Victoria, koji je podijelio na YouTube stranici Cather, univerzitet je rekao da je materijal predavanja pregledan i odmah uklonjen.

„Sadržaj ni na koji način ne odražava mišljenja Univerziteta Victoria i izvinjavamo se zbog moguće štete koju je mogao da nanese“, piše u e-mailu.

Dr. Emir Ramić, predsjedavajući Instituta za istraživanje genocida Kanada, pisao je univerzitetu izražavajući zabrinutost zbog uklanjanja sadržaja.

„Nedavno smo primijetili da ste uklonili sadržaj iz jednog od vaših predavanja u vezi s ratnim zločinima i dehumanizacijom Bošnjaka tokom genocida kojeg su srpske snage sprovele tokom devedesetih“, napisao je u pismu.

„Ovaj video je organizovao targetovanu rulju protiv univerziteta i njegove akademije kako bi ga pritisnuli da ukloni ovaj sadržaj iz nastave“, rekao je on. „Mi vas pozivamo da preispitate svoju odluku i stanete na pravu stranu historije i pravde“, dodao je.

Kao odgovor na kritike društvenih medija zbog uklanjanja sadržaja, univerzitet je stao u odbranu svoje odluke.

„Odluka da se ovaj citat ukloni nije odraz njegove tačnosti ili validnosti, već ukazivanje da primjere treba pažljivo birati kada se bave osjetljivim temama poput ljudskih prava“, istuču s univerziteta.

„Razmišljajući, utvrđeno je da je citat bio pretjerano eksplicitan i da bi rasprava o ovom pitanju i sličnim kršenjima ljudskih prava mogla biti omogućena i bez takvog detaljisanja,“ navodi se.

„Univerzitet Victoria ima za cilj da obezbijedi siguran i inkluzivan prostor na časovima gdje će svi studenti moći da istražuju i raspravljaju o kontroverznim temama poput ove, bez straha ili prosuđivanja“, dodaju.

„Izvinjavamo se zbog štete koju bi upotreba ili uklanjanje ovog citata mogla prouzrokovati.“

Kao odgovor na pitanja SBS News-a, zašto je sadržaj uklonjen zbog pritužbi koje su dobili od osoba koje uopće nisu studenti, Univerzitet Victoria rekao je da je „pritužba zbog upotrebe pomenutog citata došla s više strana“.

Piše: Jarni Blakkarly (SBS News / Dialogos)

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button