Uvoz i izvoz SAD-a u brojkama – Američki trgovinski deficit iznosi 621 milijardu dolara

U 2018. godini ukupna američka trgovina sa stranim zemljama iznosila je 5.6 biliona dolara. Od toga, 2.5 biliona dolara izvoza i 3.1 bilion dolara uvoza robe i usluga.

Sjedinjene Države bile su treći najveći izvoznik na svijetu, nakon Kine i Evropske unije i drugi najveći svjetski uvoznik, nakon najbolje plasirane EU.

Američki izvoz

Izvoz robe doprinosi 67%, ili 1.7 biliona USD, američkom izvozu. Trećina izvezene robe su kapitalna dobra (562 milijarde dolara). Najveća potkategorija su komercijalni avioni (130 milijardi USD). Ostale kapitalne robe uključuju industrijske mašine (60 milijardi USD), poluprovodnike (48 milijardi USD) i telekomunikacije (37 milijardi USD). Električni aparati (46 milijardi USD) i medicinska oprema (37 milijardi USD), također, imaju značajan udio.

Trećina izvezene robe su industrijske robe (539 milijardi USD). Najveća potkategorija su hemikalije (62 milijarde dolara). Slijede naftni proizvodi (111 milijardi dolara), lož ulje (42 milijarde dolara) i plastika (38 milijardi dolara). Nemonetarno zlato u vrijednosti od 21 milijarde dolara.

Samo 12% izvezene robe SAD-a su proizvodi široke potrošnje (206 milijardi USD). Najveće kategorije su farmaceutski proizvodi (55 milijardi dolara), mobilni telefoni (27 milijardi dolara) i draguljarski dijamanti (22 milijarde dolara).

Auto industrija doprinosi 9% od ukupne izvezene robe. U 2018. godini to je bilo 159 milijardi dolara.

Samo 9% izvezene robe su hrana, stočna hrana i pića (133 milijardi USD). Najviše se izvozi: soja (18 milijardi USD), meso i perad (20 milijardi USD) i kukuruz (14 milijardi USD). Izvoz hrane opada jer mnoge zemlje ne vole američke standarde prerade hrane. To je bila glavna prepreka u pregovorima Obamine administracije o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu.

Uslužne djelatnosti čine trećinu američkog izvoza (828 milijardi USD). Najveća pojedinačna kategorija su turističke usluge u vrijednosti od 307 milijardi dolara. Kompjuterske i poslovne usluge iznose 206 milijardi dolara. Sljedeća kategorija su autorska prava i naknade za licence u iznosu od 132 milijardi dolara. Ostale privatne usluge, poput finansijskih, također, dodaju 132 milijarde dolara. Vladini i vojni ugovori američkoj ekonomiji dodaju još 20 milijardi dolara.

Uvoz i izvoz SAD-a u 2018. godini

Američki uvoz

Više od 80% američkog uvoza su robe (2.6 biliona USD). Kapitalna dobra (693 milijarde USD) doprinose 27% od ukupne uvezene robe. To uključuje kompjutere u vrijednosti od 143 milijarde dolara i telekomunikacije u u vrijednosti od 128 milijardi dolara.

Slijedi roba široke potrošnje (648 milijardi USD). Prve dvije kategorije su mobilni telefoni/televizija, koje iznose 134 milijarde dolara, dok lijekovi iznose 134 milijarde dolara. Sljedeća kategorija su odjeća i obuća u vrijednosti od 129 milijardi dolara. Potrošnja u SAD-u zavisi od ove jeftine uvezene robe.

Nešto manje od četvrtine uvoza su industrijske mašine i oprema (576 milijardi USD). Najveća potkategorija su nafta i naftni derivati, sa 215 milijardi dolara.

Četvrta najveća kategorija uvoza su automobili, dijelovi i motori (372 milijarde USD). Kategorija hrane, stočne hrane i pića najmanja je i iznosi 147 milijardi dolara.

Uslužne djelatnosti čine 18% uvoza (558 milijardi USD). Najveća kategorija su turističke usluge u vrijednosti od 253 milijarde dolara. Sljedeće su poslovne i računarske usluge u iznosu od 151 milijarde dolara. Bankarstvo i osiguranje iznose 69 milijardi dolara. Posljednje, ali ne najmanje važno, je uvoz državnih usluga u iznosu od 23 milijarde dolara.

U konačnici, SAD uvozi više nego što izvozi, njegov trgovinski deficit iznosi 621 milijardu dolara, navodi The Balance.

S engleskog preveo: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button