Video o “laboratorijskom razvoju koronavirusa” je FAKE NEWS

Ovih dana društvenim mrežama se širi video prilog RTCG u kojem je prikazan dio emisije Leonardo italijanske televizije RAI3, emitovan novembra 2015. godine.

U video prilogu iz 2015. godine navodi se da su kineski naučnici razvili “plućni supervirus od šišmiša i miševa” za “naučne svrhe”. “Grupa kineskih istraživača”, izjavila je da su, “presadili površinski protein uzet iz šišmiša na virus koji uzrokuje SARS koji potiče od miševa,” stvarajući “supervirus koji može utjecati na ljude”. I na koncu, “novi supervirus veoma lahko može da se širi”.

Video prilog iskorišten je za širenje teorije da je SARS-CoV-2 razvijen u kineskoj laboratoriji u Vuhanu i da je izmakao kontroli. Izmanipulisani video prilog prvo je kružio društvenim mrežama u Italiji, a sada, zahvaljujući RTCG kruži i na Balkanu. Treba napomenuti da RTCG nije prvi put da širi fake news, nedavno su “mrtvi ozbiljni”, ne znajući da je riječ o satiričnoj stranici (Zona Sumraka), emitovali prilog o “krilatoj bebi rođenoj u Ostrogu”. Prilog možete pogledati ovdje.

Da li je koronavirus doista razvijen u kineskim laboratorijama?

Znanstvena zajednica u Italiji, međutim, negira da je SARS-CoV-2, tj. trenutni koronavirus, razvijen u laboratoriji: porijeklo ovog virusa, koji je povezan sa SARS-om je prirodno.

Franco Locatelli, predsjednik Vrhovnog znanstvenog koncila, član znanstvenog odbora pri Civilnoj zaštiti, izjavio je za Corriere della Serra: “Nema dokaza da je ovo bio mehanizam pomoću kojeg je SARS-CoV-2 nastao. Fantazija bioterorizma. Sve međunarodne grupe mišljenja su da je riječ o izolovanom slučaju novog koronavirusa i takav scenario nikada nije iznesen.”

Također, Giuseppe Ippolito, direktor znanstvenog centra Spallanzani, odlučno odbacuje ove informacije: «Uvijek je ista vrlo maštovita priča koja nas s vremena na vrijeme primorava da negiramo gluposti. Nedavno je grupa britanskih istraživača morala da interveniše kako bi podržala mjere britanske vlade.”

“Najnovija glupost je izvođenje koronavirusa iz laboratorijskog eksperimenta. Ne brinite, nažalost, virus je 100% prirodan”, napisao je virolog Roberto Burioni na Twitteru.

Direktor informativnog programa RAI-a, Alessandro Casarin, objasnio je kako je prilog iz 16. novembra 2015. „preuzet iz publikacije časopisa Nature“, ali da je „prije samo tri dana isti časopis razjasnio da tada spomenuti virus, koji je razvijen u laboratoriji, nema veze sa prirodnim virusom (koji izaziva) COVID-19”.

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Povezani članci

Back to top button