Zašto Amazon plaća 0 dolara poreza

Glavni razlog zašto Amazon kao korporativni subjekt ne plaća puno poreza je taj što kompanija veoma mnogo ulaže u reinvestiranje. Viškovi u rashodima rezultiraju smanjenjem poreznih obveza, u nekim slučajevima do nule ili blizu nule.

To je, zapravo ona vrsta poticaja koju bi trebao poticati naš porezni sistem i to samo nesavršeno, primjećujući da su mnogi ekonomisti predložili prelazak na potpunu potrošnju.

(Napomena: Ne možete istovremeno mrziti i isplatu dividendi i reinvestiranje dobiti!)

Amazon plaća obilje državi preko poreza na plate, ali i preko državnih i lokalnih poreza. Ne treba zaboraviti ni poreze koje su Amazonovi zaposlenici plaćali na svoje plate. Ne samo da su direktni prihodi raspoređeni na različite nivoe vlasti, nego učestalost tih poreza pomalo pada na Amazon, koji sada mora plaćati veće plaće kako bi nadoknadio porezni teret s kojim su suočeni zaposlenici.

Amazonova njujorška subvencija

Ne žele svi živjeti u NYC-u ili Kvinsu! (Slažete li se s optužbom Paula Krugmana da su Trumpova smanjenja poreza uglavnom poklon kapitalu? Ako je to slučaj, vjerojatno biste trebali vjerovati i da porezi na plate koje plaćaju zaposlenici Amazona uglavnom otpadaju na kapital.)

Ne postoje tri milijarde dolara koje Nju Jork Siti može zadržati ako se Amazon ne pojavi u ovom gradu. Taj “novac” je zapravo obećanje smanjenje Amazonovog budućeg poreznog opterećenja na državnom i lokalnom nivou.

Kada je u pitanju rasprava o Amazonu i porezima, mogu samo uzdahnuti…

Piše:  Tyler Cowen (FEE / Liberalni Forum)

 

Povezani članci

Back to top button